10 august 2022

Evenimentul de lansare a programului de tabere pentru românii de pretutindeni „ARC”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Participarea secretarului de stat pentru relaţii interinstituţionale Janina Sitaru la evenimentul de lansare a programului de tabere pentru românii de pretutindeni „ARC”

Secretarul de stat pentru relaţii interinstituţionale Janina Sitaru a participat marţi, 26 iulie 2022, la deschiderea oficială a celei de-a XIII-a ediţii a programului de tabere „ARC” pentru românii de pretutindeni. Evenimentul a avut loc la Centrul Cultural „Iustin Sohorca” din Sângeorz-Băi şi a reunit reprezentanţi ai Parlamentului României, Guvernului, misiunilor diplomatice ale României în străinătate precum şi ai autorităţilor judeţene din Bistriţa-Năsăud şi Neamţ.

În intervenţia sa, secretarul de stat Janina Sitaru a subliniat că organizarea acestui program reprezintă o dovadă solidă a interesului pe care România îl acordă afirmării şi păstrării identităţii lingvistice şi culturale a persoanelor aparţinând comunităţilor româneşti din întreaga lume.

„Este un proiect gândit să le dezvăluie România copiilor şi tinerilor din diaspora şi din comunităţile istorice, o ocazie de a realiza importanţa de a fi român, oriunde în lume. Ei sunt ambasadorii culturii şi tradiţiilor româneşti acolo unde locuiesc şi, ca oricărui ambasador, avem datoria de a le oferi, prin intermediul acestui program, un mandat simbolic despre felul în care pot susţine ţara noastră, chiar şi de la distanţă. În contextul în care 2022 este ‘Anul European al Tineretului’, implicarea tinerilor trebuie să reprezinte o piatră de temelie a viitoarelor politici publice”, a declarat Janina Sitaru.

De asemenea, demnitarul a evidenţiat eforturile depuse în ultimele luni de autorităţile române în acordarea de asistenţă umanitară refugiaţilor ucraineni, în contextul agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, precum şi necesitatea de a sprijini în mod consecvent Republica Moldova.

Cea de-a XIII-a ediţie a programul de tabere pentru românii de pretutindeni „ARC” este organizată de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi Ministerul Sportului. Un număr de 1.225 de elevi, studenţi, tineri şi profesori români din Ucraina, Albania, Serbia, Bulgaria, Macedonia de Nord, Franţa, Grecia, Italia, Austria, Germania, Portugalia, Belgia, Cehia, Emiratele Arabe Unite, Canada, Statele Unite ale Americii şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord vor participa la ediţia din acest an, în centrele de agrement Oglinzi (jud. Neamţ) şi Sângeorz-Băi (jud. Bistriţa-Năsăud).

Activităţile organizate în cadrul programului se axează pe dezvoltarea abilităţilor de comunicare în limba română, informarea participanţilor asupra istoriei românilor şi aprofundarea cunoştinţelor de cultură şi civilizaţie românească, inclusiv prin intermediul excursiilor organizate la obiectivele culturale şi turistice din zonă.