31 ianuarie 2023

Evenimentul de lansare a volumului „Impalpabilul în Arhitectură

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) organizează la sediul său din strada Academiei nr.18-20, în data de 18 ianuarie 2023, orele 13.00 evenimentul de lansare a volumului „Impalpabilul în Arhitectură. Vocaţia oicologică şi caracterul cosmotopic al interiorului architectural”, autori Agostino Bossi şi Paolo Cecere.

Lansarea marchează încheierea proiectului derulat de UAUIM cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România, prin Timbrul de Arhitectură, proiect CALL03-6, desfăşurat în perioada iunie 2022-februarie 2023, care a făcut posibilă publicarea acestui volum inedit, realizat de autori special pentru universitatea noastră.

Publicarea volumului inedit „Impalpabilul în Arhitectură. Vocaţia oicologică şi caracterul cosmotopic al interiorului architectural” propus Universităţii noastre de către Agostino Bossi şi Paolo Cecere, s-a conturat ca fiind complementară proiectului UAUIM de traducere de Cărţi fundamentale pentru arhitecţi, proiect sprijinit în numeroase rânduri de Ordinul Arhitecţilor din România.

Autorii volumului sunt:

* Agostino Bossi (Pola 1941)

Doctor în arhitectură, profesor ad honorem la Universidad de la RepĂşblica Oriental del Uruguay, este profesor la Masterul de interior al Universidad de Salamanca şi al Politecnica de Madrid, profesor titular al catedrei de Arhitectură de interior şi amenajări la Universita degli Studi Federico II din Napoli, până în anul 2012.

* Paolo Cecere (Aversa 1960)

A absolvit Filosofia la l’Universita degli Studi di Napoli Federico II. La aceeaşi universitate a absolvit ulterior Arhitectura. Deţine un doctorat internaţional de cercetare în Filosofia Interiorului Arhitectural. Este profesor de Filosofie şi Istorie la Liceo Classico D. Cirillo din Aversa.

Autorii au dezvoltat, de-a lungul a peste trei decenii, o cercetare ce a avut ca obiectiv înţelegerea semnificaţiei arhitecturii, cercetare întreprinsă atât la nivel teoretic cât şi vizând să ofere calitate procesului de proiectare şi conformare fizico-spaţială a spaţiului ocupat de om.

Această carte sintetizează rezultatele cercetării lor, cele care au părut autorilor a fi de cel mai mare interes şi demne de a fi împărtăşite. În acest scop ei au adoptat o metodologie „în care abordarea critică şi chestionarea radicală se contopesc” pentru a încerca „elaborarea unui cadru de înţelegere proactivă”, menit să ofere o contribuţie la „clarificarea conceptelor fundamentale ale culturii şi proiectării arhitecturale”.

Abordarea critică şi chestionarea radicală ce stau la baza cercetării lor, au condus autorii ca, de-a lungul acesteia, să elaboreze „idei, noţiuni şi concepte de o importanţă fundamentală în identificarea, descrierea, explicarea şi înţelegerea aspectelor esenţiale ale Arhitecturii şi ale spaţiului fizic construit de aceasta”. Astfel, autorii au decis adoptarea şi adaptarea unor termeni de origine greacă tocmai pentru a sustrage discursul despre arhitectură şi al arhitecturii de la numeroasele ambiguităţi cu care tinde să se prezinte astăzi. Am tradus aceşti termeni adoptaţi de ei şi i-am adaptat la limba română, cu grija permanentă a traducătorului de a nu trăda spiritul operei originale. În text se face referire la unele adjective care în discursul dezvoltat contribuie la formarea sintagmelor precum „caracter cosmotopic”, „vocaţie oicologică”, „calitate oicogenă” „maieutica spaţiului”. Aceste patru expresii îşi exprimă cel mai bine sensul în legătură cu cuvântul Arhitectură, deoarece încearcă să desemneze calităţile originare ale spaţiului conceput şi creat de aceasta. De-a lungul discursului, sensul lor se dezvăluie treptat şi, odată cu el, şi ţesătura relaţiilor conceptuale care le leagă unele de altele, şi doar lectura cărţii va putea oferi o imagine organică şi profundă a sensului lor.

„Consideraţiile care se regăsesc în fiecare pagină a acestei cărţi, inclusiv cele realizate prin imagini, provin dintr-un sentiment de profundă încredere în Arhitectură şi dintr-o înaltă consideraţie a contribuţiei pe care ea a dat-o şi pe care poate şi trebuie să o dea în continuare omului, astfel încât acestuia să i se garanteze o existenţă autentic umană.”

Atât prin subiectul abordat cât şi prin modul de tratare profund filosofic al acestuia, acest volum, a cărui ediţie princeps va fi în limba română, este un unicat la nivel internaţional.

Cu această ocazie şi dată fiind îndelungata relaţie de strânsă colaborare şi implicarea activă în activitatea academică pe care dl. Prof.dr.arh. Agostino Bossi o are în Universitatea noastră, îi va fi conferită distincţia Bene Merenti a UAUIM.

Invitat special: Ordinul Arhitecţilor din România – susţinătorul proiectului, prin Timbrul de Arhitectură.

Sursa foto Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM)