Publicat: 24 Iunie, 2020 - 11:29
Share

Cu ocazia Zilei Iei, sărbătorită pe data de 24 iunie, Liga Studenţilor Români din Străinătate - Filiala Italia (LSRS), sub patronajul Ambasadei României din Italia şi Accademiei di Romania în Roma, organizează evenimentul IE, inspiring generations.

Îmbrăcând cu mult drag cămaşa tradiţională, studenţii români din LSRS ne aduc aminte de frumuseţea şi unicitatea spiritului românesc, care vibrează în noi.

O echipă de tineri români, care studiază în universităţile din Italia, a început în 2015 o campanie curajoasă de promovare a culturii în străinătate. LSRS Italia organizează anual evenimente cu ocazia marilor sărbători, precum Ziua Mărţişorului şi Ziua Iei, afirmând că prin cultură se creează un liant special între noi, care ne uneşte şi ne ţine împreună. Cu atât mai mult, referitor la situaţia neobişnuită în care ne aflăm, cultura este un element de stabilitate şi coeziune. Echipa LSRS ne dovedeşte acest fapt prin creativitatea şi efortul voluntarilor, dedicate misiunii de a promova cultura română şi valorile înalte.

Evenimentul continuă tradiţia evenimentelor organizate împreună cu instituţiile româneşti din Italia, dar se desfăşoară în mediul online, respectând restricţiile impuse în perioada pandemiei.

Publicul nu va putea atinge iile vechi de peste 100 de ani din comunitatea românească, dar avantajul este că la IE, inspiring generations anul acesta se va putea participa din orice colţ al lumii.

Pe 21 iunie s-a inaugurat pe pagina Facebook a LSRS Italia expoziţia de fotografii realizată de Ştefan Blejeru, unul dintre cei mai talentaţi fotografi din comunitatea românească din Italia, şi Mihai Jeroaea, voluntar LSRS şi student la Arhitectură la Roma.

Expoziţia este o călătorie în istorie, pentru a observa portul tradiţional în matca lui rurală, cât şi o călătorie paralelă în anul 2020 în Roma, unde portul iei se împleteşte perfect cu decorul modern şi cu splendorile arhitecturale ale Cetăţii Eterne.

Pe 24 iunie episodul artistic dedicat sărbătorii va cuprinde atât un recital de poezie pe pagina Instagram a Ligii, realizat de către Tudor Ştefănescu, absolvent al facultăţii de Istorie şi Filosofie din Cluj, cât şi obişnuitul party, de data aceasta la radio.
LSRS Italia a lansat deja evenimentul pe Facebook, la care vă invităm să participaţi, accesând următorul link: https://bit.ly/2YOGw5P.