Publicat: 8 Octombrie, 2015 - 09:51
Share

Institutia Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu ca urmare a informatiilor apărute în presă, referitoare la mai multe cazuri de săvârșire a unor fapte cu violență. În acest sens, pentru lămurirea aspectelor prezentate în mass-media, instituția Avocatul Poporului a întreprins demersuri la Consiliul Superior al Magistraturii, Inspecția Judiciară, respectiv Inspectorate Județene de Poliție.

În urma demersurilor făcute de instituția Avocatul Poporului, autoritățile sesizate ne-au comunicat o serie de informații din care s-au desprins următoarele concluzii principale:

În privinta elevei violate de șapte tineri din comună Văleni, județul Vaslui, anchetați în stare de libertate:

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în 21 iulie 2015 si a solicitat informatii de la Consiliul Superior al Magistraturii. În urma demersurilor întreprinse instituția noastră a primit informații atât din partea Consiliului Superior al Magistraturii (C.S.M.) (Adresa nr. 9931/ 24 iulie 2015) cât și a Inspecției Judiciare (Adresa nr. 11509 / 1 septembrie 2015). Din datele furnizate reies următoarele:

La data primirii informatiilor din partea C.S.M., cauza se afla înregistrată pe rolul Judecătoriei Vaslui, în faza cercetării judecătorești, urmare a sesizării din 8 decembrie 2014 formulate de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui.

Prin rechizitoriul din 8 decembrie 2014 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv a inculpaților, pentru săvârșirea infracțiunilor de viol și lipsire de libertate în mod ilegal, fapte prevăzute de art. 218 alin. (1) și alin. (3) lit. f) din Codul penal si art. 205 alin. (1) din Codul penal, cu aplicarea art. 77 lit. a) din Codul penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin. (1) din Codul penal, constând în aceea că, la data de 10 noiembrie 2014, cei șapte inculpați au întreținut relații sexuale prin constrângere cu partea vătămată, lipsind-o pe aceasta de libertate timp de circa 3 ore. Cauza a parcurs etapa Camerei Preliminare la data de 29 decembrie 2014, la acea data inculpații aflându-se sub măsura preventivă a controlului judiciar.

Ulterior demersurilor întreprinse de către Avocatul Poporului, mass-media a relatat faptul că cei 7 inculpați au fost arestați preventiv și, în urma unui proces, condamnați la pedepse cu executare.

Este important de menționat faptul că pe rolul Inspectiei Judiciare — Directia de inspectie pentru procurori, ca urmare a sesizării formulate de Consiliul Superior al Magistraturii s-a aflat în instrumentare o lucrare ce a avut drept obiect săvârșirea de către un procuror a abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. m) și lit. t) din Legea nr. 303/ 2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, respectiv 'nerespectarea în mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanței ori parchetului, ori a altor obligații cu caracter administrativ, prevăzut de legi sau regulamente' și 'exercitarea funcției cu rea credință sau gravă neglijență'. După definitivarea cercetării disciplinare, prin rezoluție, s-a dispus exercitarea actiunii disciplinare împotriva procurorului în cauză.

Totodată, pe rolul Inspecției judiciare — Direcția de inspecție judiciară pentru judecători, există o altă lucrare referitoare la verificarea legalității procedurilor și a deciziei pronunțate în dosar de către Judecătoria Vaslui. Lucrarea a fost repartizată unei echipe de inspectori judiciari și se află în etapa cercetării disciplinare, conform informațiilor primite de către Avocatul Poporului, la data de 1 septembrie 2015.

2. Referitor la cazul prezentat de presă referitor la situația unei eleve de 14 ani din Giurgiu, abuzată sexual în anul 2013 (în legătură cu care se susține că 'nici o autoritate nu a continuat cercetările', iar 'tânăra a refuzat să mai meargă la școală de rușine, în timp ce autorii se plimbă liberi'):

La data primirii informațiilor, urmare a verificărilor efectuate de Inspecția Judiciară — Directia de inspectie judiciară pentru procurori, a rezultat faptul că dosarul al cărui obiect îl constituie aspectele sus-menționate și care se referă la săvârșirea infracțiunilor de act sexual cu un minor și lipsire de libertate în mod ilegal, fapte prevăzute de art. 220 alin. (1) Cod penal, art. 205 alin. (1) și alin. (3) lit. b), cu aplicarea dispozițiilor art. 35 alin. (1) și art. 113 și următoarele Cod penal, a fost finalizat prin rechizitoriu, dispunându-se trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpaților, pentru săvârșirea infracțiunii de act sexual cu un minor, faptă prevăzută de art. 220 alin. (1) cu aplicarea dispozițiilor art. 113 și următoarele din Codul penal. După definitivarea verificărilor efectuate de Inspecția Judiciară, ne va fi comunicată soluția adoptată.

În același timp, în legătură cu același dosar, pe rolul Inspecției Judiciare — Direcția de inspecție judiciară pentru judecători, s-a aflat o altă lucrare ce a fost soluționată prin rezoluție de clasare. În motivarea soluției s-a reținut faptul că dosarul se află în curs de judecată și că aspectele semnalate în articolele de presă nu conturează elementele vreuneia dintre abaterile disciplinare prevăzute de art. 99 din Legea nr. 303/ 2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, judecătorii nefiind legali investiți în ceea ce privește luarea vreunei măsuri preventive în cauză.

3. Cu privire la informațiile apărute în mass-media potrivit cărora o fetiță de 11 ani din comună Provița de Sus — județul Prahova, orfană de tată, a fost violată de un vecin de 43 de ani care în urmă cu 21 de ani ar fi ucis o altă tânără:

La data de 9 iunie 2015, în urma analizării probatoriului administrat de organele de poliție și constatând necesitatea efectuării unor expertize în cauză, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpina, a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar față de autorul faptei și internarea acestuia în vederea evaluării și examinării psihiatrice.

În urma continuării investigațiilor și efectuării expertizelor, la data de 25 iunie 2015, autorul faptei a fost prezentat în fața instanței, judecătorul de drepturi și libertăți dispunând arestarea preventivă a acestuia, pe o perioadă de 30 de zile. De la data comiterii faptei, autorul nu s-a mai aflat pe raza comunei Provița de Sus, județul Prahova sau în apropierea victimei ori a membrilor familiei acesteia, până la data arestării fiind internat într-un spital de neuropsihiatrie.

La data de 2 iulie 2015, dosarul cauzei a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpina cu propunerea de terminare a urmăririi penale, întocmirea rechizitorului și trimitere în judecată, autorul fiind în stare de arest preventiv.

De asemenea, persoana vătămată a beneficiat de consiliere psihologică specializată, aceasta fiind acordată de reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova, în baza Legii nr. 211/ 2004 privind unele măsuri pentru asigurarea protecției victimelor infracțiunilor.

În legătură cu același caz, Inspecția Judiciară — Direcția de inspecție judiciară pentru judecători s-a sesizat din oficiu. Lucrarea a fost soluționată prin rezoluție de clasare, nefiind constatate indicii de săvârșire a vreunei abateri disciplinare de către judecătorii învestiți cu soluționarea cauzei.

4. În legătură cu speta privind o femeie din Brăila 'care a fost ucisă de patru tineri pentru 100 de lei' (soțul femeii ucise și cele două fiice susținând că trăiesc 'într-o frică de nedescris deoarece criminalii sunt lăsați liberi și se pot răzbuna în orice moment'):

Potrivit informatiilor care ne-au fost comunicate până la această dată, pe rolul Inspecției Judiciare — Direcția de inspecție judiciară pentru judecători, se află o lucrare ce are drept obiect aspectele mai sus semnalate, lucrare ce a fost repartizată unui inspector judiciar și care se află în etapa verificărilor prealabile.

De asemenea, pe rolul Inspectiei Judiciare — Direcția de inspecție judiciară pentru procurori, se află o altă lucrare referitoare la săvârșirea unor eventuale abateri disciplinare în dosarul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, ce vizează săvârșirea infracțiunilor de omor calificat și tâlhărie, fapte prevăzute de art. 188, art. 189 alin. (1) lit. d) și lit. h), art. 223 și art. 234 alin. (1) lit. a) și lit. d) cu aplicarea dispozițiilor art. 77 lit. a) si art. 38 alin. (1) din Codul penal.

Urmează ca, după definitivarea verificărilor aspectelor semnalate de presă cu privire la cercetarea în libertate a celor patru inculpați — după ce aceștia au fost în stare de arest preventiv timp de 4 luni începând cu data de 27 februarie 2015 — să se dispună măsurile ce se impun de către Inspecția judiciară, măsuri care ne vor fi aduse la cunoștință;

5. În ceea ce privește cazul unei adolescente din Târgu Jiu, în vârstă de 16 ani, care ar fi fost violată și sechestrată de un avocat, în urmă cu un an:

Potrivit informațiilor furnizate până la această dată, pe rolul Inspectiei Judiciare — Direcția de inspecție judiciară pentru judecători, se află o lucrare care are obiect aspectele semnalate. Lucrarea a fost repartizată unui inspector judiciar și se află în etapa verificărilor prealabile.

6. În cazul 'fetei din județul Olt' care ar fi fost violată de patru bărbați chiar în ziua în care a împlinit 18 ani, respectiv situația unei tinere din judetul Gorj care susține că 'a fost abuzată de doi bărbați', din păcate, informatiile neclare, primite din partea autorităților sesizate, nu permit identificarea spetelor în discutie.

În acest context, având în vedere informatiile primite din partea autorităților sesizate:

1. Referitor la spețele în care, potrivit informațiilor primite rezultă că sunt în desfășurare anumite verificări ale Inspecției Judiciare (cazul elevei de 14 ani din Giurgiu, abuzată sexual în anul 2013'; cazul elevei violate de sapte tineri din comună Văleni, județul Vaslui; cazul femeii din Brăila 'care a fost ucisă de patru tineri pentru 100 de lei'; cazul adolescentei din Târgu Jiu, în vârstă de 16 ani, care ar fi fost violată și sechestrată de un avocat, în urmă cu un an), urmează să solicităm Inspectiei Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii să ne transmită concluziile finale ale verificărilor efectuate în cauză (în situația în care acestea s-au conturat).

2. Cu privire la cazul fetiței de 11 ani din comună Provița de Sus — județul Prahova, orfană de tată, care a fost violată de un vecin de 43 de ani, având în vedere informațiile care ne-au fost comunicate în legătură cu această speță, apreciem că, cel puțin pentru moment, un demers suplimentar al instituției Avocatul Poporului în legătură cu acest caz nu se justifică.

3. În legătură cu informatiile neclare, primite din partea autorităților sesizate, urmează să solicităm Inspectiei Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, să ne transmită precizări cu privire la acestea.

4. Avocatul Poporului a făcut și va face demersuri în raporturile cu Direcțiile Generale pentru Protecția Copilului și cu alte instituții, în majoritatea cauzelor relatate de mass-media, în scopul luării măsurilor necesare privind protecția victimelor, în special a celor minore. Este important de precizat că instituția Avocatului Poporului s-a autosesizat în legătură cu numeroase alte cauze privind fapte săvârșite cu violență.

Pe măsură ce vor fi furnizate informații suplimentare, instituția Avocatului Poporului le va face publice, în conformitate cu prevederile legale.

Matei Vîrtosu

Purtător de cuvânt,

AVOCATUL POPORULUI