12 aprilie 2021

Evolutii legate de situația din Donbass

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În această săptămână, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene Ruslan Khomchak a semnalat pentru media locală că “Kievul intenționează să consolideze gruparea de trupe în Donbass și în direcția Crimeei, deoarece Rusia ar fi crescut treptat prezența sa militară în apropierea frontierei cu Ucraina”.

În cazul unor ostilități la scară largă între Donbass și Kiev,  forțele armate ucrainene vor lovi direct la Donetsk, a declarat Daniil Bezsonov, prim-ministru adjunct al autoproclamatei Republici Populare Donețk (LPR) .

Potrivit acestuia, forțele de securitate ucrainene au intensificat conflictul atunci când au tras pe teritoriul LPR .

„Vor fi acțiuni la scară largă? Cred că ar putea exista. Dacă am fi martorii unei ofensive ucrainene în partea de sud a LPR și în partea de nord (pentru a întrerupe comunicațiile dintre Gorlovka si Donetsk), acum, în cazul unor atacuri la scară largă, lovitura noastra se va produce”, a spus pentru presa locală.

Anterior, LPR a spus că armata ucraineană a tras asupra pozițiilor Miliției Populare din zona satului Kalinovo-Borshchevate, controlată de autoproclamata republică. La randul lor, autoritățile de la Lugansk au precizat că, pentru prima dată de la sfârșitul lunii iulie, când au fost introduse măsuri suplimentare de armistițiu în estul țării – Forțele Armate din Ucraina au folosit artilerie în timpul bombardamentelor.

Liderul autoproclamatei LPR,  Denis Pușilin a declarat că numărul voluntarilor care doresc să meargă in Donbass , pe fondul agravării situației din regiune, a crescut în ultimele zile.

În aprilie 2014, autoritățile ucrainene au lansat o operațiune militară împotriva republicilor autoproclamate Doneţk şi Lugansk, care si-au declarat independența după lovitura de stat din Ucraina, din februarie 2014. Conform celor mai recente date ale ONU, aproximativ 13 mii de persoane au devenit victime ale conflictului.

Problema rezolvării situației din Donbass este discutată, în special, în cadrul ședințelor de la Minsk ale grupului de contact, care, din septembrie 2014, a adoptat deja trei documente care reglementează pașii de stingere a conflictului. Cu toate acestea, după acordurile de armistițiu dintre părțile la conflict, ostilitatile continuă.

Din februarie 2021, situația a început să se deterioreze: în special, a existat un atentat împotriva comandantului batalionului din Miliția Populară a LPR, forțele de securitate ucrainene au tras cu mortiere la Gorlovka și la periferia Donețkului , iar luptele s-au intensificat.

Presa din Rusia semnalează astăzi ca forțele de securitate ucrainene desfășoară echipamente militare în Donbass.

RIA NOVOSTI, prin corespondentii sai de la fata locului, care citează militiile din Donbas, semnalează că forțele de securitate ucrainene au amplasat piese de artilerie in vecinătatea localității Troitskoye controlată de Kiev.

Înainte de aceasta, Centrul Comun pentru Control și Coordonare al regimului de încetare a focului a anunțat șase atacuri pe zi din partea forțelor armate ucrainene .

Potrivit aceleiași surse, militarii ucraineni continuă să desfășoare arme în așezările de pe teritoriul controlat de Kiev , ceea ce reprezintă o încălcare a celui de-al treilea paragraf al măsurilor suplimentare pentru încetarea focului în Donbass .

Presa de la Kiev a exprimat poziția clară a lui Zelensky cu privire la războiul cu Federația Rusă: va fi „mult sânge”

În cazul unui atac rusesc asupra Ucrainei , Kievul va „vărsa atât de mult sânge, încât nu le va plăcea”. Acest lucru a fost declarat de reprezentantul părții ucrainene în Grupul de contact pentru Donbass, Oleksiy Arestovich, cu referire la poziția clară a liderului țării, Volodymyr Zelensky.

Acesta a mai adăugat că, în cazul unui atac al Federației Ruse, „Forțele Armate din Ucraina vor folosi toate mijloacele disponibile”.

Anterior, Președintele american Joe Biden a spus că Washingtonul va continua “să sprijine” Kievul în legătură cu situatia din Donbas și Crimeea.

Acum o zi, liderii Statelor Unite și Ucrainei au purtat prima lor conversație telefonică.

Presa din Ucraina avertizează că “Kievul este provocat în ostilități”, iar Ministerul Apărării de la Kiev vorbește despre garanțiile SUA „în cazul unei escaladări a agresiunii rusești”. La Moscova, zvonurile despre un potențial conflict sunt semnalate de TASS si RIA NOVOSTI ca fiind “ficțiune”. Cu toate acestea, mass-media vorbește constant despre agravarea situației din Donbas.

Potrivit RIA NOVOSTI, “in seara zilei de vineri, 2 aprilie, Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a primit, în sfârșit, un apel de la Washington – șeful statului american, Joe Biden, i-a vorbit . Întrebarea când va avea loc conversația telefonică a fost probabil cea mai discutată în politica ucraineană din ultimele zile. Biden i-a spus colegului său că Washingtonul va continua să sprijine Kievul „în fața agresiunii rusești din Donbas și Crimeea”, potrivit sursei citate.

Biden a mai spus că Statele Unite vor contribui la păstrarea „suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”. Mult așteptata conversație a fost precedată de conversații telefonice între liderii din Rusia, Germania și Franța, si a unor eșaloane superioare din armata rusă, americană și ucraineană. Subiectul este agravarea situației din Donbass, despre care mass-media și oficialii vorbesc de câteva luni.

La 1 aprilie, serviciile de informații militare ucrainene au „informat” că Rusia pregătește un „set de măsuri” întreg pentru a atrage Kievul catre „un răspuns militar”. Aceștia nu au explicat care sunt aceste măsuri, dar au adăugat că diplomații ruși și mass-media le vor acoperi.

Adjunctul șefului diplomației de la Moscova, Andrei Rudenko, a menționat că o potențială ciocnire între cele două țări este o ficțiune: „Rusia nu este interesată de niciun conflict cu Ucraina, darămite de unul militar”. Diplomatul speră că Kievul „va arăta prudență și se va abține de la pași provocatori”.

În februarie, Statului Major al armatei ucrainene, Ruslan Khomchak, a spus că Forțele Armate din Ucraina urmau să atace în 2020. „Am început să pregătim toate unitățile militare de luptă pentru operațiuni într-o ofensivă în zonele urbanizate”, a spus el.

Și deja la sfârșitul lunii martie, comandantul șef a confirmat din nou că Forțele Armate intenționează să atace. „Creăm baze de instruire, partenerii ne ajută. Pentru că nu există altă cale. Dacă ne întrebați dacă suntem pregătiți astăzi, da, suntem”, a spus Khomchak.

El a mai spus că armata ucraineană este reținută doar de posibile victime civile.

La sfârșitul lunii martie, Khomchak a făcut un raport către Rada Supremă (Parlamentul de la Kiev) in care a vorbit despre mișcările trupelor rusești lângă granițele ucrainene și despre dimensiunea milițiilor din Donbass.

Miercuri, 31 martie, americanii au intrat in scena: Generalul Mark Millie, Șeful Statului Major al Armatei Statelor Unite Armata si al al Comandamentul Corpului III al Forței Internaționale de Asistență de Securitate (comună), a vorbit telefonic cu șeful Statului Major rus, Valery Gerasimov, apoi cu Khomchak. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului american, colonelul Dave Butler, a informat destul de moderat despre conversația dintre Milli și Gerasimov „Au făcut schimb de opinii cu privire la chestiuni de interes reciproc”.

În ceea ce privește conversația cu Khomchak, explicația a fost la fel de scurtă – „Au discutat situația actuală de securitate din Europa de Est”. În același timp, Pentagonul a spus că este îngrijorat de tensiunile din Donbass și a dat vina pe Moscova. „Toate acestea, inclusiv încălcarea încetării focului din iulie 2020, au dus la moartea a patru soldați ucraineni pe 26 martie anul curent și la rănirea altor doi”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei americane, John Kirby.

La început, el nu a vrut să spună dacă Milli și Gerasimov vorbeau sau nu despre Donbass, dar apoi a recunoscut: „Putem presupune că acest subiect a fost ridicat intre cei doi”.

La randul sau, Președintele rus Vladimir Putin a vorbit cu Cancelarul german, Angela Merkel și cu Președintele francez, Emmanuel Macron. Potrivit serviciului de presă al Kremlinului, liderii celor trei țări au confirmat că nu există o alternativă la pachetul de măsuri de la Minsk din 2015, ca bază pentru rezolvarea conflictului intern din țară.

Președintele rus și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „escaladarea provocată de Ucraina a confruntării armate pe linia de contact” și respingerea de facto a încetării focului. „Într-un fel sau altul, partea ucraineană poate întreprinde acțiuni care vor duce la război. Desigur, chiar nu aș vrea să văd acest lucru”, a menționat secretarul de presă al șefului statului rus, Dmitri Peskov. El a subliniat că discuțiile dintre Putin, Merkel și Macron, gama de subiecte nu s-a limitat la Ucraina.

Într-adevăr, în comunicatul Ministerului German de Externe, se mentioneaza, în primul rând, cooperarea în domeniul vaccinurilor „Sputnik V”, situația din Belarus, Libia, Siria și Iran.

În urma discuțiilor, Parisul și-a exprimat un anumit optimism: „Nu credem că va exista o escaladare, dar rămânem vigilenți”.

O altă conversație telefonică a avut loc intre șeful Pentagonului (Ministrul Apărării american), Lloyd Austin si omologul său ucrainean, Andrey Taran. „Secretarul Apărării din SUA a subliniat că, în cazul unei escaladări a agresiunii rusești, Statele Unite nu vor lasa Ucraina fără sprijin și nu vor permite punerea în aplicare a aspirațiilor agresive ale Rusiei”.

Presa rusă sugerează ca exista voci care i-au spus lui Zelensky să pună mâna pe Donbass. Dar el înțelege foarte bine că sarcina este imposibilă. Prin urmare, Kievul pune trupele in alertă, pregătind o ofensivă. Americanii sunt interesați ca Zelensky să alerge înainte cu o sabie, iar Europa sa aibă o reactive: atunci construcția Nord Stream 2 poate fi suspendată.

Strategul politic ucrainean Andriy Zolotarev explică de ce escaladarea tensiunii este convenabilă pentru autoritățile din țara sa: „Începe căutarea dușmanilor, cei care nu sunt de acord pot fi numiți separatiști și complici ai agresorului și sub masca de a face afaceri, ca de obicei, anumiti “interesati” vor une mana pe fonduri de stat”. Cu toate acestea, subliniază expertul, “conducerea de la Kiev își dă seama: un război la scară largă va fi echivalent cu o sinucidere”.

De asemenea, Marea Britanie este îngrijorată de rapoartele privind concentrarea forțelor rusești lângă granițele Ucrainei.  Guvernul britanic este îngrijorat de rapoartele despre mișcările trupelor rusești apropiate de granițele Ucrainei. Acest lucru este menționat într-o declarație postată pe Twitter, pe pagina ministrului de externe al Regatului, Dominic Raab, care vineri a purtat o conversație telefonică cu omologul său ucrainean, Dmitry Kuleba.

„În conversația de astăzi cu Dmitry Kuleba, am reafirmat că Regatul Unit susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a scris Raab. Potrivit acestuia, partea britanică este „extrem de îngrijorată de măsurile militare ale Rusiei”, care se presupune că „amenință Ucraina”.

În legătură cu declarațiile armatei ucrainene despre acumularea forțelor ruse de-a lungul graniței cu Ucraina, reprezentanții țărilor occidentale în ultimele zile și-au exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la acest lucru.

După cum a declarat joi secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, mișcarea trupelor ruse prin teritoriul Rusiei nu ar trebui să deranjeze alte state, deoarece nu le amenință în niciun fel. El a subliniat, de asemenea, că “ceea ce se întâmplă în Donbass este un conflict ucrainean intern la care trupele ruse nu au participat niciodată”.

Autor: Ciprian Pop
Foto: DW