25 iunie 2022

Evoluțiile internaționale legate de Ucraina, până la această oră

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Italia decretează stare de urgență pentru a face față primirii refugiaților ucraineni

Guvernul Italiei a declarat luni „în unanimitate” stare de urgență până la sfârșitul anului în cadrul unei ședințe a Consiliului de Miniștri pentru a aborda afluxul așteptat de refugiați din Ucraina. „(Italia) a decis să declare stare de urgență până la 31 decembrie 2022 pentru a garanta ajutor și asistență populației ucrainene pe teritoriul național, ca urmare a gravei crize internaționale în curs”, potrivit informațiilor culese ziarul italian „Il Giorno”.

ONU estimează la 520.000 de refugiați din conflictul din Ucraina

Organizația Națiunilor Unite a estimat luni la aproximativ 520.000 de refugiați lăsați până acum de conflictul din Ucraina, „cel mai mare exod din Europa” de la războiul balcanic, și a avertizat că acest număr ar putea crește în zilele următoare. „Această cifră a crescut exponențial, oră după oră, la propriu, de joi. Am lucrat la crizele refugiaților de aproape 40 de ani și rar am văzut un exod atât de incredibil de rapid de oameni, cu siguranță cel mai mare din Europa, de la războaiele balcanice”, a declarat Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), Filippo Grandi. Astfel, oficialul a detaliat că peste 280.000 de migranți au fugit în Polonia, că alți 94.000 au migrat în Ucraina, că aproape 40.000 sunt în prezent în Moldova și că 34.000 și, respectiv, 30.000 sunt în România, respectiv Slovacia.

Australia anunță livrarea de rachete către Ucraina ca parte a pachetului de ajutor „letal și neletatal”

Prim-ministrul australian, Scott Morrison, a anunțat marți că țara sa va trimite rachete în Ucraina ca parte a unui pachet de ajutor „letal și neletatal” în valoare de 50 de milioane de dolari (aproximativ 44,6 milioane de euro). „Astăzi, pentru a crește și mai mult sprijinul pe care îl acordăm Ucrainei și NATO și tuturor membrilor NATO, vom răspunde cererii președintelui (ucrainean Volodymyr) Zelensky”, a spus Morrison, care a indicat că președintele a cerut „muniție, nu o mașină. (Nu a cerut să-l scoatem din tara)”.

Brazilia va acorda vize umanitare refugiaților care fug din Ucraina

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a anunțat luni că va acorda vize umanitare ucrainenilor care părăsesc țara din cauza invaziei ruse a Ucrainei, deși deocamdată nu s-a pronunțat asupra unor eventuale sancțiuni împotriva Rusiei. „Vom deschide posibilitatea ucrainenilor să vină în Brazilia prin viza umanitară, care este cea mai ușoară cale de a veni aici”, a declarat președintele într-un interviu în direct la radio Jovem Pan, după cum a raportat „O Globe”.

China le cere ambelor părți în conflict în fața Consiliului de Securitate al ONU „să evite agravarea situației”

China a cerut ambelor părți în conflict „să evite înrăutățirea situației” la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, care a organizat luni o sesiune specială de urgență pentru a aborda invazia Ucrainei de către Rusia. „Prioritatea imediată este ca toate părțile implicate să exercite reținerea necesară, să prevină agravarea în continuare a situației și să intensifice eforturile diplomatice pentru a ajunge la o soluție politică. China salută începerea discuțiilor și negocierilor directe între Rusia și Ucraina”, a declarat reprezentantul Chinei la ONU, Zhang Jun, într-o declarație publicată marți.

China începe evacuarea cetățenilor săi în Ucraina

China a evacuat luni primul grup de cetățeni chinezi din Ucraina, inclusiv 200 de studenți care locuiesc la Kiev și 400 la Odessa, și intenționează să scoată încă o mie de chinezi din țară marți, a informat Ambasada Chinei în Ucraina, citată astăzi de ziarul local Global Times. Printre cei evacuați, în mare parte sunt studenți.

A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto: edmo.eu