29 mai 2022

Evreii lui Sardi – portrete de evrei clujeni din arhiva „Foto Sardi” (1935-1944) expuse la Muzeon

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Asociaţia Renascendis şi Muzeon – Muzeu de istorie a evreilor din Cluj-Napoca vă invită joi, 27 ianuarie, cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la vernisajul expoziţiei Evreii lui Sardi. Evenimentul va avea loc la ora 17:00, la Muzeon, pe str. Virgil Fulicea nr. 3, Cluj-Napoca.

Expoziţia prezintă o selecţie de portrete ale membrilor comunităţii evreieşti din Cluj realizate în perioada 1935-1944 în atelierul fotografic „Foto Sardi” (deţinut de fotograful Sardi Elemer).

Imaginile sunt reproduceri după clişeele fotografice (originale) pe sticlă şi celuloid recuperate de Asociaţia Renascendis prin intermediul platformei Arhiva de Fotografie, pe care o gestionează, din arhiva atelierului „Foto Sardi”, care a funcţionat la Cluj în perioada 1935-1956.

Expoziţia este rezultatul muncii de cercetare din cadrul proiectului „Evreii lui Sardi”, dedicat istoriei comunităţii evreieşti clujene din 1935-1944, prin prisma fotografiei de epocă. Punctul de pornire al proiectului a fost descoperirea unei resurse documentare inedite: un fond de aproximativ 4.000 de clişee fotografice realizate în atelierul „Foto Sardi”, dintre care peste 1.250 sunt portrete atribuibile unor membri ai comunităţii evreieşti.

Această colecţie de portrete, unică nu doar prin numărul şi calitatea tehnică şi artistică a clişeelor, dar şi prin posibilitatea de atribuire a subiecţilor, ne-a oferit o ocazie de documentare rară în domeniul istoriei fotografiei din România – de a cunoaşte vizual o bună parte a unei comunităţi evreieşti urbane – comunitatea evreiască din Cluj.

Imaginile reproduse în expoziţie – portrete individuale, grupuri de prieteni, portrete de familie sau portrete de cununie – sunt, în multe din cazuri, singura mărturie vizuală rămasă în urma deportărilor. Documentele fotografice din arhiva „Foto Sardi” ne oferă şansa de a pune chipuri în listele şi pe fişele de victime ale Holocaustului, de a restitui fotografii de familie supravieţuitorilor aflaţi încă în viaţă şi de a face cunoscută povestea acestora. Dar Evreii lui Sardi nu este numai despre Holocaust, ci despre viaţa unei comunităţi, despre transformările prin care aceasta a trecut timp de aproape un deceniu – cel mai dificil deceniu din existenţa ei. Şi despre cum munca de zi cu zi a unui fotograf s-a transformat, neintenţionat, într-un surprinzător purtător de memorie colectivă.

Fotograful în cauză este Sardi Elemer (1907-1981), cel mai apreciat şi căutat fotograf din Cluj la sfârşitul anilor 1930 şi începutul anilor 1940. Excelent portretist, Sardi era chemat să imortalizeze şi evenimente mondene. Cunoscut ca fotograful celebrităţilor în Cluj şi chiar la Budapesta, adesea se prezenta ca „fotograful femeilor frumoase”. O bună parte a populaţiei Clujului din perioada 1935-1950 a trecut pragul atelierului „Foto Sardi” – maghiari, români, evrei şi germani, mărturie a unui Cluj divers şi multietnic, într-o perioadă marcată de schimbări politice şi sociale.

Expoziţia: Evreii lui Sardi

Unde: Muzeon, str. Virgil Fulicea nr. 3, Cluj-Napoca

Durata: 27 ianuarie – 27 martie 2022

Proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

*

Arhiva de Fotografie este o platformă iniţiată de Asociaţia Renascendis pentru construirea unei infrastructuri de specialitate dedicate patrimoniului fotografic vechi. Având la bază cinci piloni – salvare, conservare, cercetare, promovare şi educaţie -, AdF s-a dezvoltat ca un proiect orientat spre comunitate şi susţinut de comunitate. Donaţiile de material fotografic valoros primite în ultimul timp demonstrează că publicul este interesat să contribuie la salvarea şi promovarea patrimoniului fotografic autohton. De aceea, încurajăm publicul să continue să doneze material fotografic către AdF, material care va fi digitalizat, cercetat şi publicat online.

www.facebook,com/ArhivadeFotografie
www.facebook.com/fotosardi

Muzeon este un muzeu inovator, fondat în 2020 dintr-o iniţiativă privată. Muzeul spune poveşti ale comunităţii evreieşti din Cluj prin intermediul a trei ghizi audio diferiţi: Julia, Paul şi David. Toate informaţiile din muzeu, inclusiv ghidul audio, sunt disponibile în română, engleză şi maghiară. Misiunea muzeului este de a le oferi vizitatorilor o experienţă de învăţare memorabilă, fără efortul de a învăţa. Muzeon se bazează aproape în întregime pe naraţiune audio şi vizuală, astfel încât să uşureze experienţa de învăţare. Folosind puterea poveştilor spuse la persoana I, în combinaţie cu instalaţii artistice şi vizuale, Realitate Virtuală şi artefacte, muzeul reuşeşte să aibă un impact semnificativ asupra celor care îi trec pragul.

muzeon.ro
www.facebook.com/muzeon.ro

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.