Publicat: 9 Decembrie, 2019 - 18:48
Share
„Politicienii romani ar trebui sa inteleaga importanta normalizarii relatiilor cu Rusia”

Ion Iliescu a acordat un interviu  lui Nikolai Morozov de la AgențiaTASS.

"In ultima perioada, situatia din interiorul PSD a lasat mult de dorit. Cum vedeti viitorul partidului?", a fost intrebat fostul președinte.

"Nu este niciun secret ca relatiile mele cu partidul s-au racit in ultimii ani. Motivul se refera la valori, la principii". (...) "Cel mai rau lucru este ca in prezent Partidul Social-Democrat nu functioneaza ideologic, ci doar ca instrument de putere", a declarat Ion Iliescu, menționînd că a ajuns sa adopte o ideologie orientata "spre centru".

"Cred ca situatia va impinge PSD sa revina la ideologie, sa consolideze democratia interna si sa recastige electoratul, pe baza actualelor structuri sociale. Romania, la fel ca alte tari din Europa de Est, nu isi poate permite sa renunte la politicile de stanga".

Întrebat cum evalueaza starea actuala a relatiilor bilaterale si cum ar trebui sa arate, de fapt, aceste relatii, Ion Iliescu spune: 

"Relatiile dintre Romania si Rusia nu pot fi considerate normale dupa niciun criteriu. Vreau sa subliniez ca viata in umbra imperiului nu este convenabila pentru tari precum Romania si nu toate amintirile istorice sunt placute... Sper ca politicienii romani vor intelege ca normalizarea relatiilor cu Rusia, pe langa comert si schimburi culturale, va extinde abilitatea Romaniei de a participa la rezolvarea problemelor in tarile vecine, inclusiv in Moldova si Ucraina, unde, bineinteles, are interese. Normalitatea in relatiile romano-ruse reprezinta respectarea reciproca, recunoasterea legitimitatii intereselor celeilalte parti, daca acestea se afla in limitele permise de comunitatea internationala”.

Autorul interviului precizeaza ca fostul presedinte, ajuns la 89 de ani, nu mai are iesiri publice, a cerut urna mobila la ultimele alegeri, nu mai acorda interviuri, dar "pentru corespendentul TASS, Iliescu a facut o exceptie".

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: