18 septembrie 2021

Excludere Taiwanului din sistemul ONU obstrucționează participarea societății civile din Taiwan la consensul internațional

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Excludere Taiwanului din sistemul ONU obstrucționează participarea societății civile din Taiwan la consensul internațional si privează lumea intreaga de schimbul de idei facilitand progresul

Sub presiunea Republicii Populare Chineze (RPC), ONU și agențiile sale specializate continuă să respingă Taiwanul, citând Rezoluția 2758 (XXVI) a Adunării Generale a ONU din 1971, ca bază legală pentru această excludere. Dar limbajul acestei rezoluții este foarte clar: abordează pur și simplu problema reprezentării Chinei la ONU; Nu se menționează pretenția Chinei de suveranitate asupra Taiwanului și nici Republica Populară Chineză nu este autorizată să reprezinte Taiwanul în sistemul ONU. Poporul taiwanez poate fi reprezentat pe scena internațională doar de guvernul democratic ales si de autoritățile de la Taipei. Asimilând, în mod fals, limbajul rezoluției cu „principiul unei singure China”, de la Beijing, Republica Populară Chineză, își impune în mod arbitrar punctele de vedere politice asupra ONU.

Absurdul nu se termină aici. Această excludere obstrucționează, de asemenea, participarea societății civile din Taiwan la consensul internațional si la luarea deciziilor. Deținătorilor de pașapoarte taiwaneze li se refuză accesul la facilitățile ONU, atât pentru vizite, cât și pentru întâlniri, în timp ce jurnaliștii taiwanezi nu pot obține acreditarea pentru a acoperi evenimentele organizate la ONU. Singurul motiv al acestui tratament discriminatoriu este naționalitatea lor. Această interdicție a membrilor societății civile taiwaneze in cadrul sistemului ONU contravine idealului multilateralismului, contravine principiilor fondatoare ale ONU de a promova respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și împiedică eforturile generale ale acestei organizații.

Timp de șase decenii, Taiwanul a oferit asistență țărilor partenere din întreaga lume. Taiwanul este dispus să-și transmită experiența și să colaboreze cu partenerii globali pentru a construi un viitor mai bun pentru toți.

Pe măsură ce lumea încearcă să se recupereze mai bine împreună din punct de vedere economic post pandemie, refuzul participării unor actori statali care au capacitatea de a contribui la îmbunătățirea situației este o pierdere morală și materială pentru lume. O data cu cea de-a 76-a reuniune a ONU din aceasta toamna, Taiwanul dorește, o dată in plus, sa fie lăsat sa-si spună punctul de vedere.
Redactor Ciprian Pop