19 ianuarie 2022

„Exclusiv în România”: Harmoşca, lotca cu parus şi alte minunăţii din raiul lipovenilor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pe malul Lacului Razelm, în inima celei mai mari comunităţi de ruşi lipoveni din România, vom ajunge împreună cu Cristi Tabără şi echipa sa. „Exclusiv în România” se vede la TVR 1, duminică, 14 noiembrie, de la ora 17.00.

Cristi Tabără şi echipa „Exclusiv în România” continuă la TVR 1 călătoriile pline de aventură prin locuri de poveste, alături de oameni deosebiţi, descoperind obiective unice şi bucurându-ne de experienţe de neuitat. „Ne vom opri, de data aceasta, în inima celei mai mari comunităţi de ruşi lipoveni din România, pe malul Lacului Razelm”, ne invită Cristina Madgearu, unul dintre producătorii emisiunii.

„Raiul lipovenilor” se deschide şi ne lasă să pătrundem într-una dintre cele mai frumoase lumi – duminică, 14 octombrie, de la ora 17.00. La Sarichioi, vom afla istoria celor pe care ne-am obişnuit să-i numim lipoveni, mai bine zis, cea a ruşilor staroveri, păstrători ai Ortodoxiei de rit vechi. Ce i-a determinat să-şi părăsească ţara natală, pentru a se aşeza în Dobrogea, cu aproape trei sute de ani în urmă, vom afla însoţindu-i pe Cristian Tabără şi echipa sa. „Le vom asculta cântecele şi ne vom aventura pe lac, în ciuda vântului aspru, în ambarcaţiunea lor tradiţională, readusă în actualitate de unul dintre tinerii comunităţii: lotca cu parus”, mai spune Cristina Madgearu.

Iar în timp ce Cristi va studia harmoşca, instrument muzical unic în lume şi se va prinde în horă pe mal, restul echipei va naviga departe, către insula Popina şi dincolo de ea, până pe ţărmul mării, la Periteaşca. Este locul spre care le este drag lipovenilor să-şi conducă bărcile, pentru a face gustoasa ciorbă de peşte la ceaun, potrivit unei reţete doar de ei ştiută. „Reţetă pe care, desigur, ne vom strădui să o învăţăm şi – cum altfel? – să o gustăm!”, adaugă râzând Cristian Tabără.

Vom căuta să înţelegem şi să învăţăm din seninătatea şi bucuria ruşilor lipoveni, duminică, pe 14 noiembrie, de la ora 17.00, la TVR 1, cu „Exclusiv în România”.

Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean