7 decembrie 2021

Exclusiv „Reţeaua de idoli”, Stategia Paulei Seling pentru a fi în top la Eurovision

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Eurovision 2021 este pe cale să înceapă şi doar câteva zile ne mai despart până când România va performa pe scena de la Rotterdam. Nu întâmplător, Irina Păcurariu a invitat la „Reţeaua de idoli”, duminică, 16 mai, o artistă cu totul specială, un nume cu rezonanţă între participanţii concursului muzical internaţional: Paula Seling. Despre frumoasa şi talentata interpretă se ştie că se numără printre cele mai bune voci feminine din România, iar timbrul său special a fost premiat, de-a lungul anilor, cu numeroase trofee. Pasiunea sa cea mare rămâne însă Eurovision, unde a urcat pe podium de două ori: în 2010, pentru piesa „Playing with Fire”, cântată împreună cu Ovi, şi în 2014, când a fost votată cea mai frumoasă concurentă din competiţie.

Duminică, 16 mai, de la ora 18:00, Paula Seling vine la „Reţeaua de idoli” pentru a vorbi despre destin, alegeri, pasiuni, proiecte şi mai ales despre Eurovision, de la etapa naţională până la finala internaţională. Ce spun străinii despre România? Cum să te fereşti de hateri? În ce constă o pregătire serioasă înainte de a urca pe scenă? Sunt câteva dintre întrebările la care vom afla răspuns duminică, 16 mai, la TVR 2.

„Am participat de şapte ori la Selecţia Naţională Eurovision. Prima data a fost în 1998, cu piesa „Te iubesc”, scrisă de Marius Ţeicu. Am cântat alături de formaţia „Talisman”, care pe atunci era în vogă. Am prins gustul şi apoi am tot încercat Am participat şi alături de „Provincialii”, cu o melodie scrisă de domnul Cârcotă. Mi s-a părut normal să răspund pozitiv propunerii de a mă înscrie la Selecţia Naţională. În 2009, am fost în juriu de la „Cerbul de Aur” şi l-am observat pe „domnul Ovi” (Ovidiu Cernăuţeanu – n.r.). Suntem atât de buni amici încât şi când nu este de faţă îmi vine să îl ironizez şi îi zic „domnul Ovi”, spune Paula Seling, zâmbind.

Alături de cântăreţul şi compozitorul român Paula Seling a câştigat de două ori Selecţia Naţională şi a participat la Eurovision: în 2010, când a obţinut o clasare pe locul al treilea (cea mai bună din istorie, la fel ca Luminiţa Anghel în 2005), la Oslo, cu piesa „Playing with Fire” şi în 2014, cu melodia „Miracle” (s-a clasat în prima jumătate a topului final, ocupând locul al 12-lea). Aşa a descoperit că Eurovision este un concurs complicat, unde, pentru a reuşi să atragi atentia, contează foarte mulţi factori şi că trebuie să găseşti mici highlight-uri prin care să ieşi în evidenţă.

„În 2010, când a mers la Eurovision, Radu (Radu Bucura, soţul Paulei Seling-n.r.), s-a gândit cum să reprezinte mai bine „Playing with Fire”, printr-un pian cu două capete, care a devenit practic emblemă. Strategia a fost atât de bine gândită, încât tuturor le-a rămas în minte pianul transparent cu două capete. Să fii artist la Eurovision este o poziţie care trebuie gestionată din mai multe perspective. Oamenii întrebau entuziasmaţi: De unde sunteţi? Răspundeam: din România şi imediat vedeam cum se schimba percepţia. Unii ştiau ceva despre România mai mult de „Dracula” şi de „Castelul Bran”. Eurovision a fost pentru mine un fel de revelaţie. Atunci am întâlnit „hater-ii” de pe reţelele de socializare. Îmi scriau foarte mulţi, doar din dorinţa de a desfiinţa. Ştii ce am făcut? Am închis calculatorul Am ieşit de pe net şi am rugat un prieten să se ocupă de reţelele de socializare pentru că fanii trebuiau ţinuţi la curent. Noi ne-am concentrat pe ceea ce aveam de făcut. Eu aveam o partitură foarte grea la „Playing with Fire”, pe la mijlocul melodiei urcam, urcam până la o notă foarte înaltă în octava a treia. E foarte greu să cânţi nota respectivă dacă eşti obosit sau sub presiunea live-ului. A trebuit să mă pregătesc foarte serios, în fiecare zi mergeam la doamna Gabriela Duţescu, terapeutul meu vocal. Toate astea au făcut parte din pregătire. Am anulat orice nu era important din program şi timp de două luni m-am pregătit ca pentru o competiţie olimpică”, a adăugat Paula Seling la „Reţeaua de idoli”.