Publicat: 20 Noiembrie, 2013 - 19:35
Share
Persoana care vinde pământul aşteaptă răspunsul primăriei 30 de zile
Persoana care vinde pământul aşteaptă răspunsul primăriei 30 de zile
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, proiectul de lege privind măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice și de înființare a Autorității pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare.
 
"Am avut această preocupare tocmai pentru a pune mai bine în valoare terenurile agricole și pentru a crea un cadru favorabil comunităților locale să își îmbunătățească activitatea agricolă. Această liberalizare se referă la cetățenii Uniunii Europene. (..) Cetățenii din afara Uniunii Europene pot să achiziționeze terenuri agricole în extravilan numai dacă au reședința pe teritoriul unuia dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene sau în condițiile în care există tratate între Uniunea Europeană și acele state sau acorduri de liber schimb între statele membre și statele din care provin", a explicat ministrul.
 
Ministrul Agriculturii spune că prin această lege se extinde dreptul de preempțiune la cumpărarea terenurilor și la alte categorii de persoane. "Menținem pentru arendași, extindem la vecini, pentru că dorim comasarea terenurilor agricole, al treilea prag către tinerii fermieri, așa cum sunt definiți ei în legislația europeană ca având până în 40 de ani, pentru că ne dorim să întinerim populația care lucrează în agricultură. (...) Al patrulea prag de preempțiune se referă la stat, reprezentat de noua Autoritate pentru Reglementarea Pieței Funciare. (...) Persoana fizică din mediul rural care dorește să vândă un teren agricol face un singur drum la primărie în care prezintă oferta pe care o are de la un anumit cumpărător, cetățean român sau străin, după care trebuie să aștepte 30 de zile", a arătat Constantin.