Publicat: 24 Ianuarie, 2013 - 09:20
Share

Guvernul României a aprobat în şedinţa de miercuri Ordonanţa pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale.

Printre aceste măsuri se numără şi acordarea de stimulente fiscale pentru activităţile de cercetare - dezvoltare efectuate atât pe teritoriu naţional, cât şi în statele membre ale Uniunii Europene sau în statele care aparţin Spaţiului Economic European. Mai exact, deducerea suplimentară a cheltuielilor eligibile pentru activităţile de cercetare-dezvoltare creşte de la 20% la 50%. Acest lucru a fost posibil ca urmare a demersurilor făcute de către ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică, domnul Mihnea Costoiu, demersuri pe care Ministerul Finanţelor Publice le-a tratat cu receptivitate.

Activităţile eligibile pentru acordarea deducerii suplimentare la determinarea profitului impozabil trebuie să fie din categoriile activităţilor de cercetare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică, relevante pentru activitatea industrială sau comercială desfăşurată de către contribuabili. Cu alte cuvinte, această facilitate se răsfrânge asupra tuturor activităţilor de cercetare - dezvoltare care conduc la obţinerea de rezultate ale cercetării, valorificabile de către contribuabili, nu doar celor dezvoltate în folos propriu ca până acum.

Potrivit documentului aprobat de Guvern, stimulentele fiscale se acordă separat pentru activităţile de cercetare-dezvoltare din fiecare proiect desfăşurat.