Publicat: 13 Decembrie, 2012 - 12:52

Executivul a modificat, Miercuri, Ordonanţa de Urgenţă privind medierea și organizarea profesiei de mediator, precum și pentru modificarea art. II din Legea nr. 115/2012 pentru modificarea și completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator.
 
Ordonanța de urgență adoptată de Guvern prevede:
• Prorogarea până la data de 01 februarie 2013 a termenului prevăzut la art. 2 din Legea nr. 115/2012 privind medierea și organizarea profesiei de mediator
 • Începând cu data de 01 februarie 2013, pentru litigiile prevăzute la art. 601 lit. a) – f) din Legea nr. 192/2006, sancțiunea pentru introducerea cererii de chemare în judecată fără participarea anterioară la ședința de informare privind avantajele medierii este inadmisibilitatea. Sub aspect tranzitoriu, în aceste condiții, pentru litigiile declanșate anterior datei de 01 februarie 2013, precum și pentru celelalte categorii de litigii care pot face obiectul medierii, sancțiunea neprezentării la ședința de informare va fi amenda.
 • Dovada participării la ședința de informare urmează a se realiza printr-un proces verbal eliberat de mediatorul care a realizat informarea.
 • Au fost refăcute normele de trimitere la prevederile Codului de procedură penală
 
Adoptarea OUG a fost motivata astfel: Neadoptarea în regim de urgență a măsurilor propuse poate genera blocaje în aplicarea legii de către instanțe, cu consecințe negative de ordin procedural.

Sursă: Bancherul.ro