7 iulie 2022

Un executor judecătoresc și un avocat , anchetati de către DNA

Scales of Justice, Lady Justice, law library concept, Law books in the background.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

CASAGRANDA – STANA ANTON, la data faptei executor judecătoresc, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu producerea de consecinţe deosebit de grave,

AVOCAT în cadrul baroului Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
– spălarea banilor, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea stare de fapt:
În perioada 2017 – 2018, inculpatul Casagranda-Stana Anton, în calitatea menţionată mai sus, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, prin actele întocmite cu încălcarea prevederilor legale în contextul desfăşurării a două proceduri de executare silită, ar fi cauzat un prejudiciu în valoare de 3.935.425 lei unor persoane îndreptăţite să primească despăgubiri din partea Statului Român.

Despăgubirile vizau un teren de aproximativ 1,5 ha din centrul municipiului Galaţi, care fusese expropriat ilegal de către regimul comunist.

Concret, în contextul menţionat mai sus, din totalul despăgubirilor primite de creditori (19.469.214 lei), inculpatul Casagranda-Stana Anton ar fi transferat în mod nelegal în contul personal al avocatului sumele de:

– 3.020.615 lei, reprezentând „onorariu avocat”, în condiţiile în care acesta din urmă nu a avut nici o calitate în raportul execuţional,

– 914.810 lei, cu titlu de „dobânzi datorate”, în condiţiile în care creditorii încă nu încasaseră de la stat dobânzile solicitate, prin urmare nu aveau ce sume de bani să achite avocatului.

În perioada 18.07.2017 – 17.07.2018, pentru a disimula provenienţa banilor primiţi în modalitatea de mai sus, avocatul i-a transferat într-un cont deschis pe numele mamei sale. Ulterior, inculpatul a făcut din acest cont mai multe plăţi şi transferuri către diverse persoane fizice şi juridice.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii faţă de cei doi inculpaţi.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Comunicat de presă – Direcţia Naţională Anticorupţie

Sursa foto Pixabay