8 august 2022

Executor judecătoresc, trimis în judecată de către DNA

Judge chamber. Themis statue on brown shining desk.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului:

DAMASCHIN MARIUS, la data faptei executor judecătoresc, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (152 acte materiale)

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea stare de fapt:

În calitate de executor judecătoresc, în perioada 01 februarie 2015-10 octombrie 2019, prin actele întocmite cu încălcarea prevederilor legale, în contextul desfăşurării procedurii de executare silită în 152 de dosare de executare, ar fi cauzat un prejudiciu în valoare 1.332.818 lei în dauna mai multor creditori, care aveau de recuperat banii respectivi. Concret, deşi a încasat cu titlu de debite recuperate suma totală de 1.332.818 lei consemnată la dispoziţia sa şi care era cuvenită creditorilor cu titlu de debite recuperate, inculpatul nu ar virat banii proveniţi din executarea silită către mandatarul creditorilor, folosind banii în interes personal.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii , respectiv sechestru pe imobile şi terenuri deţinute de inculpat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Piteşti cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Menţionăm că inculpatul DAMASCHIN MARIUS a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru săvârşirea unor infracţiuni similare (detalii în comunicatul nr. 920/VIII/3 din 21 decembrie 2020).

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Comunicat de presă – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti

Sursa foto Pixabay