1 iulie 2022

Exerciţiu de amploare în cadrul căruia a fost simulată dispariţia unor persoane în zona montană

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Marţi, 12 octombrie a.c., poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, sub coordonarea poliţiştilor din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale şi ai Institutului Naţional de Criminalistică împreună cu unitatea mobilă de criminalistică DVI Mobile Forensic Unit (Disaster Victims Identification), au organizat, un exerciţiu de amploare în cadrul căruia a fost simulată dispariţia unor persoane în zona montană.

Situaţia a vizat simularea unui caz de dispariţie în împrejurări alarmante a unei persoane (posibil victimă a unei infracţiuni), care a plecat în toiul nopţii, de la o cabană din localitatea Colibiţa.

Cazul a fost sesizat în cursul dimineţii de un grup de trei persoane, care a plecat în căutarea celei de-a patra şi s-a rătăcit pe traseu, ultimul reper fiind zona Colbu, Dalbidan, Poiana Prislop.

Echipe mixte, formate din poliţişti, jandarmi montani, salvamontişti, silvicultori şi voluntari s-au deplasat cu autovehicule de teren, ATV-uri şi un şenilat pe trei trasee montane principale, respectiv: Cobu-Poiana Prislop, Izvorul Lung-Poiana Blagii- Preluci Prislop şi Izvorul Lung-Dalbidan -Poiana Prislop.

Totodată, poliţişti şi pompieri militari au verificat cu o ambarcaţiune atât zona lacului Colibiţa, cât şi malurile acestuia.

De asemenea, au intervenit scafandrii militari din cadrul ISU Bistriţa-Năsăud care au efectuat scufundări pentru căutarea acestora.

Grupul a fost găsit în zona montană, iar una dintre persoane a necesitat îngrijiri medicale, fiind transportată dintr-o zonă greu accesibilă până la primul echipaj medical. Persoana a cărei dispariţie fusese iniţial sesizată a fost găsită decedată, fiind preluată şi transportată la Serviciul Medicină Legală. Totodată, poliţiştii criminalişti au efectuat cercetarea locului faptei.

Acţiunea a urmărit testarea modului de gestionare a unei situaţii de criză, identificarea şi localizarea persoanelor căutate, precum şi testarea capacităţii de coordonare a efectivelor participante şi a capacităţilor tehnice de comunicare pentru asigurarea comunicaţiilor între echipele terestre şi acvatice de intervenţie cu punctul de comandă instituit la faţa locului.

Exerciţiul a presupus şi asigurarea primului ajutor, efectuării cercetării la faţa locului şi ridicării probelor, preluării unor persoane rănite şi decedate.

La activitate au participat echipe ale Salvamont, Jandarmeriei Montane Bistriţa-Năsăud, I.S.U. Bistriţa-Năsăud, reprezentanţi ai ocoalele silvice Bistriţa Bârgăului şi Josenii Bârgăului şi voluntari Adventure 4×4. A fost solicitat şi sprijinul unei aeronave a I.G.Av.