Publicat: 17 Septembrie, 2019 - 13:55
Share

La Centrul de instruire pentru luptă al Armatei Naţionale a Republicii Moldova - Bulboaca, aproximativ 50 de militari din Forţele Terestre Române se instruiesc, alături de militari din Republica Moldova, în perioada 15 - 20 septembrie, în cadrul exerciţiului "Scutul de foc 19.2". Armata României este reprezentată de militari din Regimentul 52 Artilerie Mixtă "General Alexandru Tell" şi Brigada 15 Mecanizată "Podu Înalt" (Batalionul 151 Infanterie " Războieni-Lupii Negri").

"Scutul de foc 19.2" are ca obiective creşterea interoperabilităţii şi a capacităţii de acţiune întrunită, îmbunătăţirea procesului de coordonare a operaţiilor militare în cadru multinaţional, specific misiunilor de menţinere a păcii, antrenarea în comun cu folosirea aceloraşi tehnici, tactici şi proceduri standard NATO şi dezvoltarea relaţiilor de cooperare militară dintre România şi Republica Moldova, având în vedere interesul comun pentru stabilitatea şi securitatea regională.

Exerciţiul anual "Scutul de foc" a fost planificat şi desfăşurat pentru prima dată în anul 2015, ca urmare a Legii nr. 75-2013 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul militar. Pregătirea în comun se desfăşoară respectând principiul reciprocităţii, un exerciţiu la Centrul de instruire al Armatei Naţionale a Republicii Moldova - Bulboaca, iar celălalt la Centrul Secundar de instruire pentru luptă al Forţelor Terestre - Smârdan.

Exerciţiul multinaţional "Platinum Eagle 19.2". Ziua media

La Centrul secundar de instruire pentru luptă al Forţelor Terestre Române din Babadag, judeţul Tulcea 85 infanterişti din Armata României se instruiesc, în perioada 09 - 20 septembrie, alături de 200 de militari din Bulgaria, Georgia, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii şi Ucraina, în cadrul modulului de pregătire "Platinum Eagle 19.2", parte a exerciţiului multinaţional "Black Sea Rotational Force" 19 (BSRF 19).

În planificarea perioadei de pregătire este inclusă "Ziua Presei", joi, 19 septembrie a.c. Jurnaliştii interesaţi vor fi aşteptaţi la sediul Brigăzii 9 Mecanizată ,,Mărăşeşti" (str. Prelungirea Liliacului nr. 1-3), între orele 8.30 şi 8.45, unde va fi pus la dispoziţie un autobuz.

Armata României este reprezentată de militari din Forţele Terestre Române, reprezentând Brigada 9 Mecanizată "Mărăşeşti", mai exact Batalionul 341 Infanterie "Constanţa", şi militari din Forţele Navale Române încadraţi în Regimentul 307 Infanterie Marină.

"Platinum Eagle 19.2" are ca obiective creşterea interoperabilităţii forţelor armate ale ţărilor partenere participante la exerciţiu, menţinerea capabilităţii de dislocare şi instruire în comun prin exersarea sprijinului logistic în comun, dezvoltarea unui mediu regional favorabil cooperării militare multinaţionale şi creşterea de pregătire al militarilor din ţările participante. În cadrul acţiunilor de pregătire comună sunt planificate acţiuni tactice ce includ trageri cu armamentul din dotare, acordarea primului ajutor în zonele de operaţii, precum şi exersarea procedurilor de comandă şi control la nivel subunitate.BSRF este un exerciţiu anual, condus de Comandamentul Forţelor Infanteriei Marine Americane dislocate în Europa şi Africa, care se desfăşoară în zona Mării Negre, Balcani şi în regiunea Caucazului şi are drept scop creşterea nivelului de interoperabilitate ale forţelor armate, prin antrenarea în comun a militarilor în vederea participării la operaţii de menţinere a păcii şi de contra-insurgenţă.

Tag-uri Institutii: