25 iunie 2022

Există excepții de la regula postului?

spiritualitate -crestinortodox.ro
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Lămurește lucrurile preotul Nicolae Necula, profesor doctor,  prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității din București.

”După tradiția Bisericii ortodoxe, zilele săptămânale pentru posturi sunt miercurea și vinerea, în amintirea evenimentelor triste din viața Mântuitorului (miercuri au făcut cărturarii și fariseii sfat ca să-l omoare pe Iisus Hristos, iar vineri au aplicat acest plan).”

Derogări valabile și în Postul Mare

„Unele derogări sau pogorăminte de la regula postului se fac și în legătură cu unele categorii de credincioși. În această privință, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, încă din 1956, următoarele pogorăminte:

  1. Copiii până la vârsta de șapte ani sunt scutiți de obligația postului, având în vedere că pentru o sănătoasă dezvoltare, trebuie să mănânce orice fel de hrană.
  2. Copiii între 7-12 ani și credincioșii de toate vârstele care au suferințe și debilități trupești pot consuma pește, icre, ouă, lapte și produsele lui, în toate zilele de miercuri și vineri sau în toate celelalte zile de post, cu excepția unor zile care sunt consemnate ca atare în calendar (prima și ultima săptămână din Postul Paștelui și al Crăciunului, Postul Adormirii Maicii Domnului etc.).”

 Postul nu trebuie să fie un chin

”Toate aceste pogorăminte au avut în vedere faptul că postul nu trebuie înțeles ca o chinuire sau ca un mijloc de slăbire și îmbolnăvire a organismului, ci ca o practică de voință pentru cei sănătoși. Dacă el produce accentuarea sau agravarea unor boli nu trebuie practicat, indiferent de gradul de evlavie al credinciosului.”

Duhovnicul dă dezlegare

”În legătură cu postul s-a pus și problema acomodării lui la cerințele lumii contemporane, adică mai precis a scurtării lui. După lungi discuții în sânul Bisericii Ortodoxe, s-a luat hotărârea în unanimitate că insituția postului nu trebuie mutilată, pentru că ea face parte din specificul ortodoxiei, ca și cultul divin. De aceea, rânduielile privitoare la post rămân neschimbate, dar se dă latitudine duhovnicului să acorde dezlegare, de la caz la caz, având în vedere că postul este legat mai ales de primirea Sfintei Împărtășanii.”

foto: crestinortodox.ro

Articol de Gabriela Boceanu