Publicat: 24 Noiembrie, 2019 - 21:01
Share
România intră în regimul iohanist consolidat

Exit Poll-ul de la ora 21 efectuat de Sociopol - care înregistrează rezultatele orei 19 - indică următorul rezultat:

Klaus Iohannis - 64,8%

Viorica Dăncilă - 35,2%

 

Klaus Iohannis a câștigat al doilea mandat de președinte cu 67% din voturi, în timp ce candidata PSD Viorica Dăncilă a obținut doar 33% din voturi, potrivit datelor exit-poll-ului CURS Avangarde. Aceste procente sunt simulate și cu votul din diaspora.

Pentru votul din țară, procentele sunt: Iohannis – 64,8%, Dăncilă – 35,2%.

Datele sunt valabile pentru ora 19.30.

Eșantionul pentru exit-poll este format din 400 de sectii de votare. Acesta este stratificat, pe mediile urban si rural si pe regiuni istorice. Numărul de persoane intervievate este de peste 23.000. Ponderea refuzurilor de a răspunde la chestionar este de circa 18%.

Având în vedere ponderea refuzurilor și alte dificultăți întâmpinate în secțiile de votare, independente de institutele de sondare, marja de eroare asumată prevăzută pentru ancheta realizată în eșantionul de secții de votare din România este de +/-2,5% (această marjă include pe lângă abaterea standard maximă calculată și erorile determinate de ponderea mare a refuzurilor de circa 18% și de alte dificultăți întâmpinate pe teren), la un nivel de încredere de 95%.

Eșantionul construit pentru exit-poll nu a inclus secții de votare din străinătate.

 

EXIT POLL IRES:

BREAKING Iohannis a câștigat alegerile cu 66,5%, la diferență uriașă față de Viorica Dăncilă – 33,5%. Exit-poll-ul IRES include și votul din Diaspora. Exit-poll-ul IRES estimează rezultatele valabile pentru ora 20.00.

 

 

 

Ora 20.55: IRES anunță modul în care a realizat exit-poll-ul și marea noutate – includerea votului din Diaspora în predicțiile din această seară.

”Predicțiile transmise de IRES iau în calcul un model statistic de redistribuire a voturilor din diaspora.

Precizări metodologice:

· EȘANTION: 24.119 chestionare aplicate până la ora 20.00

· Marjă de eroare: 2%

· Chestionarele au fost aplicate față în față, la ieșirea de la urne, în 352 de secții de vot de pe teritoriul României”

Ora 20.52: IRES anunță că exit-poll-ul realizat în această seară include și votul din Diaspora. Datele preliminare arată o diferență majoră între Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă

Ora 20.45: Prezența la vot în România cu un sfert de oră înaintea închiderii urnelor de vot este de 49,78%

—————-

 

Rezultatele exit-poll-ului de la ora 21.00 sunt valabile pentru ora 19.00.

IRES este un sondaj realizat la ieșirea de la urne independent și auto-finanțat. Peste 500 de persoane sunt implicate în întreg procesul de realizare a studiului, 352 dintre acestea fiind operatori de interviu. Toate răspunsurile persoanelor intervievate se colectează pe un dispozitiv mobil cu acces la internet – tabletă (metoda TAPI), printr-o aplicație dedicată și adaptată acestui tip de studii.

La turul I al alegerilor prezidențiale desfășurat în 10 noiembrie 2019, IRES a intervievat 23.003 persoane, iar estimările IRES au avut o abatere medie de 0.7 față de rezultatul final comunicat de către Biroul Electoral Central, în condițiile unei marje de eroare de 2%.

„Exit poll-ul reprezintă un control democratic asupra procesului alegerilor, este o formă de a transparentiza procesul alegerilor. Exit poll-ul nu studiază numai rezultatul votului exprimat, ci analizează și motivațiile pentru care alegătorii se prezintă la urne, care sunt factorii care determină opțiunea de vot și în același timp evaluează cunoștințele oamenilor și modul în care aceștia se raportează la procesul electoral din România”, a explicat Vasile Dâncu, sociolog și fondator IRES.

 

Tag-uri Institutii: