6 decembrie 2021

Experimentarium TM, primul laborator interactiv de fizică din România, împlineşte 10 ani

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Experimentarium TM, laboratorul interactiv de fizică inaugurat în premieră la Timişoara, în Parcul Rozelor, o adevărată „şcoală altfel”, la care oricine are acces, creat cu scopul de a dezvolta interesul pentru ştiinţă al elevilor, împlineşte, în 21 aprilie 2021, 10 ani de la inaugurarea oficială. Găzduit într-un spaţiu generos, de peste 800 mp, pus la dispoziţie de Universitatea Politehnica Timişoara, Experimentarium TM oferă tuturor celor interesaţi peste 350 de experimente variate, ce ilustrează principalele fenomene şi legi ale fizicii, dar nu repetă experimente descrise în manualele şcolare. Experimentele au capacitatea de a capta atenţia şi interesul vizitatorilor, indiferent de vârsta acestora, datorită modului interactiv în care sunt prezentate, surprizelor care apar pe alocuri, aparentei magii şi contradicţiilor logice care le însoţesc.

După 9 ani de activitate interactivă, cu grupuri de vizitatori din mediul şcolar şi universitar, din ţară şi din majoritatea ţărilor europene, însumâƒnd cca 40.000 de vizitatori, în ultimul an activitatea s-a desfăşurat în grupuri reduse, cu respectarea condiţiilor de distanţare şi în mediul on-line. Acum, respectâƒnd cerinţele înăsprite impuse, activitatea se desfăşoară exclusiv online, pe pagina de Facebook Experimentarium TM.

Pentru a marca cei 10 ani de activitate, pagina de Facebook Experimentarium TM a reamintit evenimente memorabile petrecute de la inaugurare pâƒnă în prezent: deschiderea oficială, vizitele unor personalităţi, premiile şi medaliile obţinute de-a lungul timpului, vizitele grupurilor de elevi, evenimentele de popularizare a ştiinţei organizate, cursurile şi concursurile desfăşurate etc.
Centrul Experimentarium TM îşi propune să facă ştiinţa mai vizibilă, mai palpabilă şi mai accesibilă, prin metode de învăţare sintetizate sub deviza „experimentează tu însuţi”. Instrumentele şi experimentele propuse permit participanţilor să devină exploratori activi, sporind încrederea în capacitatea proprie de a înţelege cum funcţionează universul.

Activitatea din centru promovează o cultură a experimentării şi colaborării, stârneşte curiozitatea, sporeşte înţelegerea şi stimulează idei noi. Prin experimentare, participanţii descoperă şi conştientizează fenomene şi legi fizice.

Vizitatorii pot experimenta cum acţionează legile ciocnirii sau mişcarea de precesie, pot vizualiza unde mecanice staţionare sau efecte ale curgerii fluidelor, se pot convinge de efectele curentului electric, pot înţelege cum se compun culorile pe ecranul televizorului, se pot deplasa pe o pernă de aer etc.

Centrul Experimentarium TM oferă un cadru avantajos pentru socializare, grupurile de tineri putând petrece împreună ore plăcute, valorificând pasiunea lor comună pentru cunoaşterea ştiinţifică. În acest centru, părinţii, alături de copiii lor, au ocazia să descopere împreună fenomene fizice şi să discute împreună cele observate. Laboratorul se înscrie firesc în serviciul educaţiei continue şi permanente.

În acest laborator, vizitatorii sunt conduşi în lumea experimentelor prin intermediul unui număr de ghizi-tutori gata să ofere explicaţii suplimentare sau ajutor în caz de necesitate.

Cel mai nou proiect din cadrul Experimentarium TM este Experimentarium NON STOP. Dezvoltat pentru a le oferi vizitatorilor posibilitatea de a efectua experimente în afara programului de vizitare, fără a avea nevoie de asistenţă de specialitate, Experimentarium NON STOP oferă, pentru început, o serie de 9 experimente interactive de fizică. Cele 9 experimente din cadrul acestui proiect sunt poziţionate în ferestrele clădirii ExperimentariumTm, Splaiul Spiru Haret nr 1A. Acestea pot fi văzute şi acţionate din afara clădirii, rând pe rând, singura ustensilă de care e nevoie pentru efectuarea acestor experimente fiind un laser pointer.