Publicat: 4 Septembrie, 2020 - 10:10
Share

Expert Forum a lansat prima platformă online care conţine toţi candidaţii la alegerile locale din 2020, conform datelor publicate de către Biroul Electoral Central. Platforma permite căutarea candidaţilor după nume, circumscripţii, partide politice sau alte criterii relevante.

Baza de date poate fi accesată pe pagina web www.votcorect.ro/candidati-locale.

În primul rând, analizând datele constatăm că în acest an birourile electorale de circumscripţie au centralizat mai puţine informaţii decât în 2016, când se publicau şi alte date precum data şi anul naşterii, cetăţenia sau sexul candidatului. Reamintim că pornind de la acele date, în 2016, Expert Forum a arătat că au existat 477 de candidaţi sub vârsta legală de 23 de ani. În condiţiile în care nu se mai publică aceste date nu mai putem observa dacă există astfel de probleme în acceptarea candidaturilor şi nu mai putem realiza anumite analize statistice.

Lipsa unor astfel de indicatori nu permite nici verificări suplimentare. În urma analizei datelor am identificat nume similare care figurează de până la 11 ori în aceeaşi circumscripţie, fără a putea şti dacă este vorba de aceeaşi persoană sau nu. Data naşterii ne-ar fi ajutat să înţelegem dacă este sau nu acelaşi candidat. Câteva exemple mai jos:

Nume / Număr repetiţii

MARIŞ VASILE - Bogdan Vodă/ MM - lista pentru CL, din partea mai multor partide - 11
GODJA IOAN - Onceşti / MM - lista pentru CL, din partea mai multor partide - 9
DUNCA IOAN - Şieu / MM - lista pentru CL, din partea mai multor partide - 7
MOIŞ GHEORGHE - Certeze / Satu Mare, - lista pentru CL, din partea mai multor partide - 6
TOMOIAGĂ ŞTEFAN - Moisei/MM - lista pentru CL, din partea mai multor partide - 5
STAN GHEORGHE - Săpânţa / MM - lista pentru CL, din partea mai multor partide - 5
TOMOIAGĂ GRIGORE - Moisei/MM - lista pentru CL, din partea mai multor partide - 5

Platforma centralizează un număr de 256.042 candidaturi la funcţiile de primar, consilier local, consilier judeţean, preşedinte al consiliului judeţean, primar sau consilier general şi include atât o variantă a datelor expuse sub formă de hartă interactivă, cât şi una sub formă de text.

Platforma include şi o secţiune dedicată statisticilor, care reflectă printre altele:

- Numărul total de candidaturi (256.042) este uşor mai scăzut decât în 2016, când s-au înregistrat 267.239 candidaturi

- În 75 de localităţi există un singur candidat la primărie, în 400 câte doi candidaţi, în 717 câte trei candidaţi, iar în 718 câte patru candidaţi

- Cele mai multe candidaturi, la toate nivelurile, s-au înregistrat în judeţele IAŞI - 9373, SUCEAVA - 9190, TIMIŞ - 9009, ARGEŞ - 8578, DOLJ - 8531

- În total s-au înregistrat 1396 de candidaţi independenţi, respectiv 1713 candidaturi din partea unor candidaţi independenţi.

S-au înregistrat mai puţine candidaturi din partea independenţilor faţă de 2016, când au fost 2280

- Cele mai multe candidaturi din partea unor candidaţi independenţi se regăsesc în judeţele BRAŞOV - 83, CONSTANŢA - 66, MUREŞ - 66, SUCEAVA - 65, HARGHITA - 63, BIHOR - 62, COVASNA - 62, ARGEŞ - 61

- Cei mai mulţi candidaţi independenţi s-au orientat înspre consiliile locale (1103 de candidaturi) şi primării (584 de candidaturi). Doar un candidat independent şi-a depus candidatura la Consiliul general, iar 4 la primării de sector. Cei mai mulţi candidaţi independenţi sunt la Lumina (Constanţa). În Bucureşti sunt 17 candidaţi independenţi, la diverse niveluri de candidatură

- În afara Bucureştiului cei mai mulţi candidaţi pentru funcţia de primar sunt la Constanţa (17), Timişoara (15), Suceava, Cluj Napoca şi Iaşi (14), respectiv Târgu Mureş, Deva, Brasov, Botosani şi Piteşti (13)

- Cele mai frecvente nume de candidaţi sunt: Ioan Pop (77), Gheorghe Popa (74), Vasile Pop (68), Constantin Popa (59), Ioan Popa (57), Ion Radu (54), Gheorghe Popescu (52), Constantin Popescu, Gheorghe Pop şi Ion Popa (50). Unii dintre aceşti candidaţişi-au depus candidatura pentru mai multe funcţii, astfel că numele se regăseşte de mai multe ori în baza de date.

Pentru mai multe grafice şi statistici puteţi vizita pagina www.votcorect.ro/candidati-locale.

Septimius Pârvu, Expert electoral, Expert Forum

Tag-uri Institutii: