26 mai 2022

Experții britanici care au semănat frica în timpul pandemiei regretă acum

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Experții britanici din echipa însărcinată cu instrumentalizarea fricii pentru a controla comportamentul oamenilor în timpul pandemiei recunosc acum că metodele lor au fost „neetice” și „totalitare”.
Guvernul britanic a format un grup special, cunoscut sub acronimul SPI-B, pentru a realizs o anumită formă de comportament din partea populației prin răspândirea fricii. Ei își deplâng acum tactica într-o nouă carte despre rolul psihologiei în răspunsul guvernului londonez la pandemie.
SPI-B este unul dintre comitetele care fac parte din Sage (Grupul consultativ științific pentru situații de urgență), condus de Patrick Vallance, expertul principal al echipei.
În martie anul trecut, el a recomandat miniștrilor să crească „nivelul percepției asupra amenințării personale” asupra coronavirusului, deoarece „un număr considerabil de oameni încă nu se simt suficient de amenințați in plan personal de spectrul „bolii”.
La rândul său, Gavin Morgan, psihologul echipei, a declarat: „Este clar că utilizarea fricii ca mijloc de control nu este etică. Folosirea fricii miroase a totalitarism. Nu este o poziție etică pentru un guvern modern. Sunt o persoană optimistă din fire, dar toate acestea mi-au oferit o viziune mai pesimistă asupra oamenilor ”.
Morgan a vorbit cu autorul cărții,  Laura Dodsworth, care a petrecut un an cercetând tactici guvernamentale pentru cartea sa „A State of Fear”, publicată luni.
Miniștrii au fost acuzați în mod repetat că au exagerat amenințarea pandemiei pentru a justifica închiderea și a constrange publicul să respecte măsurile restrictive, acuzație care va fi examinată de următoarea anchetă publică cu privire la răspunsul autorităților britanice la pandemie.
Un expert SPI-B ia spus lui Dodsworth:
„În martie [anul trecut] guvernul era foarte îngrijorat de respectarea normelor și credea că oamenii nu vor să fie închiși. S-a vorbit că frica era necesară pentru a încuraja conformarea și s-au luat decizii cu privire la modul de sporire a fricii. Modul în care am folosit frica este distopian” , a spus expertul.
„Folosirea fricii a fost, cu siguranță, discutabilă din punct de vedere etic.
Un alt membru al SPI-B a spus: „Ai putea numi psihologia noastră „ controlul minții ”. Asta facem … Este clar că noi credeam că încercam să o facem într-un mod pozitiv, dar anul trecut a fost folosită în mod negativ.
Un altul a avertizat că „guverne și grupuri de interese folosesc pandemia pentru a prelua puterea și a împinge populația , grupurile sociale spre lucruri care altfel nu s-ar întâmpla … Trebuie să fim foarte atenți cu autoritarismul care este introdus în acest mod”.
Pe lângă avertismentele deschise cu privire la pericolul virusului, guvernul a fost acuzat că a inoculat populația cu vești proaste, precum decese și spitalizări, fără a pune vreodată cifrele în context cu știri despre câte persoane s-au recuperat sau dacă numărul dintre decesele zilnice sunt peste sau sub media sezonieră.
Un alt membru SPI-B a spus că „era înspăimântat de armele psihologiei comportamentale” în timpul pandemiei și că „psihologii nu păreau să observe când au încetat să mai fie altruisti și au devenit manipulatori”. Au prea multă putere și asta îi condiționează.
Steve Baker, vicepreședinte al grupului conservator al parlamentarilor Covid Recovery, a declarat: „Dacă este adevărat că statul a luat decizia de a teroriza populația pentru a impune [starea de alertă ], aceasta ridică întrebări foarte serioase cu privire la tipul de societate ce dorim să devenim.
„Dacă suntem cu adevărat sinceri, mă tem că politica actuală a guvernului britanic, se joacă pe rădăcinile totalitarismului”, a mai adăugat parlamentarul londonez. (Ciprian Pop)