4 octombrie 2022

Explozie la o instalație nucleară din Iran

MOSCOW, RUSSIA - APRIL 14: Iran's Foreign Minister Mohammad Javad Zarif meets Foreign Minister of Russia Sergey Lavrov (not seen) at the guest house of Russian Foreign Ministry building in Moscow, Russia on April 14, 2017. Sefa Karacan / Anadolu Agency

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pe 12 aprilie, Organizația pentru Energie Atomică a Iranului a confirmat că a existat o explozie la centrala Natanz, în rețeaua de distribuție a energiei electrice. Nu există victime și nici poluare a mediului, potrivit presei locale.

În același timp, reprezentantul oficial al Organizației pentru Energie Atomică din Iran, Behruz Kamalvandi, a fost rănit în timpul unei vizite la fața locului după accident. Acesta ar fi căzut de la o înălțime de aproximativ șapte metri și și-a rupt piciorul.

Potrivit  The New York Times, citând surse, accidentul s-a produs ca urmare a unei explozii organizate de partea israeliană .

La randul sau, Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a acuzat, de asemenea, Israelul de implicarea în incident. Teheranul a spus că va răzbuna atacul atunci când va considera necesar.

Potrivit site-ului local Nournews, autoritățile de la Teheran au identificat persoana care a provocat  accidentul la Natanz, care, de asemenea, semnalează ca incidentul nu a dus la încetarea îmbogățirii uraniului la instalație, capacitatea de producție fiind planificată să crească cu 50%.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Said Khatibzade, a declarat într-o conferință de presă că Iranul se va răzbuna pe Israel pentru atacul de la Natanz atunci când va considera necesar.

„Răspunsul Iranului va fi razbunarea asupra regimului israelian la momentul potrivit”, a spus el. Potrivit diplomatului, „nu s-a făcut rău oamenilor sau mediului în instalația nucleară de la Natanz, dar acest lucru ar fi putut duce la un dezastru, care este o crimă împotriva umanității”. El a adăugat că „toate centrifugele scoase din funcțiune erau de tipul IR-1 și vor fi înlocuite cu altele noi”.

Autor: Ciprian Pop