Publicat: 23 Februarie, 2017 - 23:04

 Receptiv cum îl șl știm la ceea ce spune strada, președintele Klaus Iohannis a luat act, se vede treaba, că discursurilor sale li se reproșează  că abundă în locuri comune și în stereotipuri, lipsindu-le elementele de noutate, poate chiar afirmațiile-șoc în măsură să de sarea și piperul oricărei intervenții publice. Drept pentru care, în cuvântarea rostită astăzi la bilanțul DNA, domnia sa a lansat două afirmații care,cu siguranță!, vor suscita comentarii și controverse.

 Prima ar fi această propoziție scurtă, pur și simplu incendiară:,,De la an la an, încrederea cetățenilor în justiție a crescut’’.Presimt că unii sau alții dintre dumneavoastră aveți pe țeavă întrebarea:,,În ce constă,mă rog frumos, noutatea afirmației domnului președinte, atâta vreme cât știm cu toții cu câtă nedezmințită încredere și cu câtă înflăcărată adeziune înconjoară și susțin, oamenii muncii de la orașe și sate, justiția românească?’’

Drept pentru care mă și grăbesc să vă comunic (sau, după caz, să vă aduc aminte) că Eurobarometrul 2016, elaborat de Comisia Europeană, consemnează că, anul trecut, încrederea românilor în justiție a ajuns la 35 %, ceea ce marchează o scădere cu 13% față de anul 2015. Cum rămâne, atunci, cu zicerea domnului președinte? Rămâne cum am vorbit! În sensul că domnia sa are, deja, pregătit asul în mânecă pentru a produce o creștere spectaculoasă a cotei încrederii naționale în justiție. Dar, modest precum îi este felul, nu a dorit să ne și spună la ceea ce s-a referit concret. Haideți, deci, să vă spun eu despre ce este vorba în propoziție. Este vorba despre hotărârea Curții de Apel Pitești, pronunțată ieri, prin care soții Klaus și Carmen Iohannis au pierdut definitiv casa din centrul Sibiului.

,,Ghinion!’’- vor exclama cârcotașii de meserie. Să avem pardon!, zic eu, asta se numește adevărată dovadă a independenței justiției! Înțelegeți, acum, în ce constă șocul acela care va determina o colosală relansare a încrederii noastre în justiție? Gândiți-vă și dumneavoastră cât de independentă și de categorică este justiția românească acum, la începutul anului 2017, dacă însuși președintele constituțional ales al României, Klaus Iohannis, primește o sentință nefavorabilă. Cum am mai putea, atunci, vorbi despre sentințe părtinitoare sau despre nedreptăți pe care ar mai putea să le comită magistrații atunci când este vorba despre un simplu cap de locuitor? Iar, dacă avem această cutremurătoare confirmare a axiomei că toți suntem egali în fața legii,  nu ar fi urmarea firească și necesară să asistăm cât mai curând la spectaculoasă creștere și la consolidarea încrederii noastre în justiție? Ba bine că nu! Vedeți, așadar, iubiți concetățeni, ce nemaipomenită forță vizionară are domnul nostru președinte?!...

 Odată lămurită această primă afirmație, să mergem și la cea de-a doua. De data asta fiind vorba despre o zicere care, cu siguranță, va da fiori reci de data asta, însă, nu doar aici, pe meleagurile scumpei noastre patrii, ci, hăt, peste mări și țări. ,,Țara noastră- a declarat președintele Klaus Iohannis- este pe punctul de a exporta acest model de regim’’. Trecând peste mai mult decât pricinoasa analogie cu odioasa sintagmă comunistă ,,exportul de revoluție’’, nici că ne va fi prea greu să ne imaginăm ce spaime îi vor cuprinde pe răufăcătorii de pe toate meridianele și paralelele globului, numai la aflarea veștii că vajnicii procurori ai DNA, ciracii sau clonele acestora, vor descinde peste ei și se vor apuca de treabă.  

Iar, ca nu fim lămuriți pe deplin aș mai avea o singură întrebare: exportăm doar ,,modelul’’ sau îl trimitem la pachet cu vreo câteva cadre de nădejde? Cum ar fi Mircea Negulescu sau Camelia Bogdan? 

                                                                

Topic: 

Format: