31 iulie 2021

Expoziţia „Back-up: Valorificarea arhivei istorice a Comisiunii Monumentelor Istorice” la Muzeul Naţional Cotroceni

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Muzeul Naţional Cotroceni itinerează, în perioada 22 iulie – 2 septembrie 2021, expoziţia „Back-up – Valorificarea arhivei istorice a Comisiunii Monumentelor Istorice”, realizată de Institutul Naţional al Patrimoniului, în cadrul proiectului multianual derulat în parteneriat cu Universitatea din Bucureşti şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Cu o vechime de peste 100 de ani, arhiva Comisiunii Monumentelor Istorice conţine un număr impresionant de documente, adunate de-a lungul celor 55 de ani de activitate (1892-1948) – un patrimoniu mobil fragil şi puţin accesibil din cauza suportului papetar pe care se află, ceea ce a impus un proces de digitizare realizat în perioada 2019-2020. Proiectul de scanare şi digitizare a avut ca obiectiv conservarea, protejarea şi valorificarea informaţiilor pentru categoriile de public interesate, în mod special, de documentaţia de arhivă despre monumentele istorice.

Cele 13 panouri expoziţionale prezintă importante documente şi fotografii din arhiva Comisiunii Monumentelor Istorice, preşedinţii Comisiunii Monumentelor Istorice în perioada (1892-1948) şi membrii marcanţi ai acesteia.

Expoziţia este completată cu informaţii inedite din arhiva Comisiunii Monumentelor Istorice referitoare la Biserica Mănăstirii Cotroceni (necropolă domnească de secol XVII), încadrată încă din anii ՛20 în categoria monumentelor istorice. Comisiunea Monumentelor Istorice, prin preşedinţii şi membrii săi s-a preocupat în permanenţă de starea de conservare şi prezervare a Bisericii Cotroceni, acordând o mare atenţie refacerii acesteia, în urma distrugerilor suferite de monument după cutremurul din 10 noiembrie 1940.

„Am primit cu entuziasm propunerea Institutului Naţional al Patrimoniului de a fi parteneri în cadrul acestei iniţiative, prin prezentarea expoziţiei realizate în cadrul proiectului către publicul Muzeului Naţional Cotroceni – o bună ocazie de a semnala efortul de digitizare a miilor de documente şi fotografii din arhiva Comisiunii Monumentelor. Salvarea şi accesibilizarea prin mijloace moderne a resurselor valoroase din patrimoniul naţional – ca martori ai istoriei şi evoluţiei ţării noastre – este un drum pe care România trebuie să îl parcurgă accelerat, astfel că fiecare demers de acest gen trebuie sprijinit şi salutat. Muzeul Naţional Cotroceni este preocupat să ofere publicului său acces sporit la informaţii, documente sau la produsele sale culturale, de aceea în ultima perioadă am dezvoltat oferta noastră prin digitizarea unor publicaţii, prin tururi virtuale sau versiuni on-line ale expoziţiilor temporare, prin prezentarea în cadrul expoziţiilor, cu mijloace ale noilor media, ale unor informaţii sintetice sau ale unor documente de arhivă şi intenţionăm să dezvoltăm această direcţie”, a declarat Liviu Jicman, directorul general al Muzeului Naţional Cotroceni, cu ocazia deschiderii expoziţiei, găzduită în Spaţiile medievale ale muzeului.