18 octombrie 2021

Expoziția „Călătoria“, a artistului Mircia Dumitrescu

MIRCIA DUMITRESCU grafiician
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Academia Română și Biblioteca Academiei Române, în parteneriat cu Fundația Națională pentru Știință și Artă și Muzeul Național al Literaturii Române, organizează evenimentul expozițional dedicat aniversării artistului plastic Mircia Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Române.

Expoziția, intitulată „Călătoria“, a fost vernisată marți, 29 iunie 2021, ora 12, în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ al Bibliotecii Academiei Române. Vor lua cuvântul acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Nicolae Breban, scriitor, acad. Niculae Noica, director general al Bibliotecii Academiei Române, și prof.univ. Mircia Dumitrescu. Evenimentul va fi moderat de acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și președintele Secție de arte, arhitectură și audiovizual.

Cu acest prilej va fi lansat volumul III al albumului „Mircia Dumitrescu“, editat de Fundația Națională pentru Știință și Artă. Vernisajul va fi urmat de un microrecital susținut de Ion Bogdan Ștefănescu, la flaut, și de studenții Salomeea-Lois Bodea, Carina Geanina Boanță și Mihai Vaida.

Expoziţia cuprinde lucrări de gravură, desen, sculptură și tapiserie realizate în ultimii cinci ani și grupate în cicluri compoziționale bine definite. Artistul Mircia Dumitrescu invită publicul la o experienţă vizuală inedită, spectaculoasă, monumentală prin viziune și construcție, cu o expresivitate artistică impresionantă. Organizată în an aniversar, expoziția este dedicată memoriei părinților artistului, Bălașa și Atanase.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 29 iunie – 1 august 2021, în Sala „Theodor Pallady“ a

Bibliotecii Academiei Române, și poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 10-14, conform programului de funcţionare a bibliotecii.

Născut la 3 iulie 1941, în comuna Căscioarele, județul Ilfov, Mircia Dumitrescu, grafician și sculptor, este recunoscut drept unul dintre cei mai reprezentativi artiști plastici români contemporani. Doctor în arte vizuale, cu lucrarea „Invenţia oculocentrică sau ispitirea Sfântului Antonie“, Mircia Dumitrescu este profesor la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, şef al catedrei de grafică în perioada 1990-2008, unde a format și încurajat generații de graficieni tineri. În anul 2005 colaborează cu Academia Română, asigurând viziunea grafică a editării manuscriselor eminesciene, sub coordonarea acad. Eugen Simion, pentru care a propus o formulă inovatoare de tipărire.

Prieten al multor scriitori români, manifestând o afinitate specială cu literatura, Mircia Dumitrescu a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, categoria „literatură“ conferit de Preşedinţia României în 2007, după ce, în 2002, primise acceași distincție la categoria „arte plastice“. În luna aprilie 2013 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, în cadrul Secţia de arte, arhitectură şi audiovizual.

foto: Radio Romania Cultural