Publicat: 8 Aprilie, 2015 - 15:53

Palatul Noblesse - Centru de Arte şi Evenimente găzduieşte, în perioada 7 aprilie - 7 iunie 2015, prima expoziţie din România dedicată lui Henri Matisse, expoziţie ce reuneşte 83 de litografii ale artistului. Acestea au fost aduse în ţară prin intermediul Asociaţiei Culturale Noblesse, expoziţia „Capodopere ale artei grafice” fiind inedită pentru că este prima dedicată exclusiv pictorului francez.

Expoziţia cuprinde litografii şi lucrări de grafică din serii precum „Jazz” şi ilustraţii pentru poemele de dragoste „Florilege des Amours” ale poetului renascentist Pierre de Ronsard, unele dintre acestea fiind expuse în diferite mari muzee ale lumii. Litografiile sunt realizate de către artist în perioada 1945-1950, fiind valoroase mai ales prin mesajele pe care le transmit. Adevărate declaraţii de dragoste sau manifeste pentru culoare, lucrările lui Matisse atestă calităţile extraordinare ale acestuia ca desenator şi ilustrator. Este printre primii artişti ai acelor timpuri care are curajul să experimenteze forme, figuri şi culori. A arătat lumii că atunci când formele se micşorează, culorile acestora vor fi puse în valoare, contrastând cu fondul lor. Matisse se număra printre marile genii ale desenului, reuşind ca printr-o linie mică şi simplă să exprime sentimentele modelului său.

Prin expoziţia „Capodopere ale artei grafice” vă invităm să parcurgeţi un traseu memorabil şi să vă transpuneţi în viaţa unicului artist pe care Pablo Picasso l-a admirat şi despre care a declarat: „Este cel mai bun dintre noi”. Prin această manifestare, asistăm la un spectacol ce ne poartă pe traseul urmat de artist în căutarea fericirii şi a creativităţii. Expoziţia îşi propune să arate şi latura determinată a artistului care, deşi înfruntă greutăţi fiind forţat să se retragă la Nisa în timpul celui de-al II lea Război Mondial, dar şi pentru că este chinuit de cancer, totuşi a reuşit să înflorească în fiecare zi continuând să impresioneze şi astăzi”, declară Adela Mara, director cultural al Asociaţiei Culturale Noblesse.

Găzduirea acestei expoziţii de către Palatul Noblesse-Centru de Arte şi Evenimente nu este întâmplătoare, acesta fiind o capodoperă a arhitecturii româneşti, un spaţiu unic prin eleganţa şi prin istoria sa. “înfiinţarea Asociaţiei Culturale în 2014 înseamnă asumarea responsabilă şi cu întreaga convingere a unui marketing cultural de valoare, asimilat 100% de toate brand-urile din Noblesse Group, respectul şi susţinerea valorilor culturale româneşti şi internaţionale.

Principala misiune a Asociaţiei Culturale Noblesse este organizarea de evenimente culturale de excepţie pentru a da viaţă acestei clădiri istorice din Bucureşti inestimabile ca şi moştenire şi contribuirea alături de alte voci la promovarea capitalei noastre dragi, ca o importantă destinaţie turistică din punct de vedere cultural”, a declarat Loredana Preda, CEO Noblesse Group.

Expoziţia poate fi vizitată în timpul săptămânii între 10.00-19.00 în baza unei programări telefonice, iar preţul unui bilet este de 45 de lei. De asemenea, pentru a marca prezenţa acestor lucrări, dar şi pentru a oferi o alternativă culturală de petrecere a timpului liber, în fiecare sâmbătă, la Palatul Noblesse, se va organiza “Rendez-vous cocktail avec Henri Matisse” la care vizitatorii vor putea gusta delicii culinare, vor beneficia de un tur privat al Palatului şi al expoziţiei, iar preţul unui bilet va fi de 90 de lei. Pentru că Asociaţia Culturală Noblesse se implică activ în acţiuni de promovare şi susţinere a culturii, în timpul săptămânii, elevii şi studenţii vor beneficia de intrare gratuită în baza unei legitimaţii valabile.

Palatul Noblesse este o clădire monument istoric construită în 1881 de către arhitectul Alexandru Săvulescu, fiind una dintre primele clădiri în stil eclectic din zona veche a oraşului. Din 1903 devine proprietatea bancherului Leonid Berkovitz, iar din 1950 este confiscată de către Partidul Comunist şi transformată în Cercul Pionierilor şi Şoimilor Patriei din Sectorul 2. Este cumpărată în anul 2012 de către Noblesse Group care o restaurează şi o amenajează complet în interior, primind denumirea de Palatul Noblesse-Centru de Arte şi Evenimente.

Noblesse Group cuprinde în portofoliul său mărcile Galeriile Noblesse, biroul de arhitectură şi design interior Studio Insign, Palatul Noblesse-Centru de Arte şi Evenimente şi Asociaţia Culturală Noblesse. Fiecare dintre acestea sunt implicate activ în susţinerea şi promovarea valorilor artistice. Viziunea Asociaţiei Culturale Noblesse se bazează pe o activă susţinere şi dezvoltare a artelor, a educaţiei cultural-artistice romaneşti şi universale.

Asociaţia s-a născut din dorinţa de implicare şi de a aduce o importantă contribuţie în domeniul designului interior, al arhitecturii în mod special şi a artelor în mod general.