Publicat: 29 Decembrie, 2015 - 19:29
Share

Muzeul Național de Artă al României prezinta expoziția 'Colecția de Artă Veche Românească. 150+' deschisă în corpul Știrbei începând cu data de 30 decembrie 2015 (intrarea din strada Știrbei Vodă nr. 1-3). Curatorii expoziției sunt Emanuela Cernea și Lucreția Pătrășcanu, specialiști în cadrul Biroului de Artă Veche Românească al MNAR.

Expoziția 'Colecția de Artă Veche Românească. 150+' este un demers ce își propune să spună publicului povestea Colecției de Artă Veche Românească și în același timp să pună în valoare fondul artistico-documentar Alexandru Odobescu/Henri Trenk, rămas inedit până în zilele noastre. Din acest fond sunt expuse 105 desene, restul, împreună cu lucrările de pictură realizate de Trenk, sunt incluse în catalog, care devine astfel prima restituire integrală a fondului Trenk de la MNAR.

Povestea Colecției de Artă Veche Românească începe în vara anului 1860, odată cu prima cercetare sistematică a mănăstirilor din Țara Românească, realizată de Alexandru Odobescu și documentată printr-o serie de desene realizate în diferite tehnici de pictorul elvețian Henri Trenk.

Expoziția 'Colecția de Artă Veche Românească. 150+' pune în dialog desenele realizate de Trenk cu 31 de capodopere ale artei medievale care le-au inspirat în urmă cu 150 de ani. Sunt prezentate piese inedite din colecția de Artă Veche Românească, care și-au recuperat 'istoriile personale' în urma cercetărilor de arhivă, dintre care amintim: bastonul primului egumen al mănăstirii Hurezi, brâiele de mătase ale lui Barbu Craiovescu, broderii brâncovenești, dar și un epitaf rusesc din vremea țarului Boris Gudunov păstrat la mănăstirea Bistrița.

În călătoria sa, Alexandru Odobescu a descoperit și a inventariat cele mai valoroase manuscrise, tipărituri și obiecte de cult păstrate la vremea aceea în țară. Toate acestea au fost aduse ulterior la București pentru a forma Subsecțiunea Ecleziastică a Muzeului Național de Antichități, înființată pe 1 septembrie 1865. Astfel ia naștere cea mai bogată colecție de artefacte bizantine și postbizantine din Sud-Estul Europei din acea epocă, ce va constitui punctul de plecare, dar și cea mai importantă parte a patrimoniului actualei Galerii de Artă Veche Românească din Muzeul Național de Artă al României.

Durata: decembrie 2015 — martie 2016

Locul: Muzeul Național de Artă al României, intrarea din strada Știrbei Vodă nr. 1-3

Program de vizitare: miercuri — duminică, 10.00 — 18.00

Gratuit: prima miercuri din fiecare lună

Tarif: 10 lei (cu reducerile obișnuite)