9 mai 2021

Expoziţia Emoţie şi spiritualitate, a artistului plastic Mircea V. Hrişcă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Muzeul Naţional al Bucovinei organizează în perioada 22 aprilie – 19 mai 2021, la Muzeul de Istorie, expoziţia Emoţie şi spiritualitate, a artistului plastic Mircea V. Hrişcă (1938 -2005).

Sunt expuse lucrări din colecţii particulare selectate de Oana Hrişcă, fiica acestuia. Expoziţia oferă publicului sucevean ocazia de a revedea parte din opera artistului şi, în acelaşi timp, readuce în memoria colectivă personalitatea profesorului, muzeografului, artistului şi omului Mircea V. Hrişcă.

În data de 6 mai 2021, ora 13, în spaţiul expoziţional, sub egida Editurii Karl A. Romstorfer a Muzeului Naţional al Bucovinei va fi lansat primul album monografic ce surprinde ansamblul operei artistului plastic Mircea V. Hrişcă.

Coordonatorul albumului şi curatorul expoziţiei este criticul de artă Oliv Mircea, care va fi prezent la eveniment.

În contextul vernisajului, nepoata renumitului artist plastic sucevean, Ana Creangă, va susţine un microrecital la chitară.

Să ne reamintim câteva date biografice ale artistului: născut la 23 noiembrie 1938 la Doroteia, judeţul Suceava, absolvă Şcoala Medie de Arte Plastice din Iaşi, astăzi Liceul de Artă Octav Băncilă, cu profesorii Dan Hatmanu, Nicolae Popa şi Mihai Cămăruţ. Îşi continuă pregătirea la secţia de pictură a profesorului Petre Abrudan în cadrul Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca şi debutează artistic într-o expoziţie colectivă la Suceava. Membru al U.A.P., expune alături de colegii săi în expoziţii colective la Suceava, Bacău, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Botoşani, Iaşi, Baia Mare, Satu Mare, Galaţi, Bucureşti şi la Cernăuţi. Deschide expoziţii personale la Suceava (1974, 1982, 1983, 1985, 1986, 1987), Ostra (1974), iar în 1995 expune alături de fiica sa, Oana-Ruxandra Hrişcă, la Suceava. Este distins cu Premiul Voroneţiana (1976) şi cu Marele Premiu la ediţia a V-a a Festivalului Voroneţiana (1980) şi cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Ofiţer(2000).

În 2018, în cadrul vernisajului expoziţiei de pictură şi grafică Bucovina în pictura lui Mircea V.Hrişcă organizată de Muzeul Bucovinei, lectorulul universitar Florica Diaconescu afirma despre pictorul Mircea V. Hrişcă: „are un loc aparte în arta plastică românească şi universală, chiar dacă Bucovina îl reclamă ca fiind al ei…. Artistul se opreşte îndelung asupra rostului omului, surprizându-l la muncă, la târg, la bufet, la odihnă. De cele mai multe ori acesta nu este singur, ci în grup, în adunări. Uniţi fiind, oamenii au rădăcini adânci în pământul din care urcă în ei sângele strămoşilor şi odată cu acesta o întreagă natură ale cărei frumuseţi împodobesc portul, obiceiurile, viaţa”.

Despre peisajele sale, criticul de artă Valentin Ciucă spunea în albumul Un secol de arte frumoase în Bucovina: „peisajele lui bucovinene, memorabile în ordinea capacităţii de a evoca inefabilul unui loc, au evoluat plural în sensul modernizării expresiei şi sporirii sugestiilor”.

Profesorul universitar sucevean Mihai Iacobescu, vorbind despre perioada în care artistul a activat ca muzeograf în cadrul Secţiei de Artă a Muzeului Judeţean Suceava, dar şi despre pasionatul profesor Mircea V.Hrişcă de la Secţia de Pictură a Şcolii Populare de Artă Suceava îl descria ca fiind „un om care se bucura de o mare stimă şi preţuire din partea colegilor şi a elevilor”. De asemenea, doamna Lucia Puşcaşu, artist plastic şi colegă în U.A.P. îl descrie ca fiind de o „modestie rară, total dezinteresat de lucrurile mărunte şi generos, un sprijin pentru colegii de breaslă mai tineri”.

Accesul la vernisaj se va face în limita locurilor permise de actuala situaţie epidemiologică.