23 iulie 2021

Expoziţia „Eteria şi Principatele Române. Bicentenar”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi organizează la Palatul Culturii din Iaşi, în perioada 3 martie – 23 mai 2021, expoziţia „Eteria şi Principatele Române. Bicentenar”. Parteneri în acest proiect sunt: Muzeul Mitropolitan din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Muzeul de Artă din structura Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi şi Arhivele Naţionale ale României – Serviciul Judeţean Iaşi.

Anul acesta se împlinesc 200 de ani de la începutul Revoluţiei de eliberare a Greciei, eveniment istoric major, care a adus Principatele Române în atenţia Europei.

În fiecare an, de Buna Vestire (25 martie), comunitatea elenă de pretutindeni aniversează acţiunea Eteriei de redeşteptare naţională şi lupta pentru un stat independent, privind cu recunoştinţă spre Moldova şi spre Iaşi, unde la 27 februarie 1821, prinţul Alexandru Ipsilanti a ridicat steagul luptei de eliberare, în incinta Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi”.

Expoziţia „Eteria şi Principatele Române. Bicentenar” reuneşte obiecte şi documente originale privitoare la prinţul Ipsilanti şi Eterie, precum şi la viaţa şi activitatea Mitropolitului Veniamin Costachi, cel care a jucat un rol însemnat în cadrul evenimentului aniversat.

Vernisajul va avea loc miercuri, 3 martie 2021, ora 12.00, la Palatul Culturii, în spaţiile Muzeului de Istorie a Moldovei.