Publicat: 25 Aprilie, 2017 - 10:29
Share

Locul de desfășurare: Muzeul de Istorie Naturală
Durata: 25.04 — 31.12.2017
Curatori: dr. Rodica Ciobanu, Raluca Stoica, Nicolae Trif
Text oferit de curatori:
Așa cum este cunoscut arealul în literatura de specialitate, Dealul Gușterița este important din punct de vedere științific sub mai multe aspecte. Importanța geologică — pentru reconstituirea evoluției zonei sudice a Bazinului Transilvaniei, pentru corelații stratigrafice la nivelul Ponțianului și Pleistocenului, pentru studiul unor taxoni din grupe fosile diverse (plante, moluște, vertebrate etc.). Aflorimentul 'Dealul Gușterița' a devenit cunoscut datorită studiilor și colectărilor făcute de preotul, paleontologul și istoricul Johann Michael Ackner (1782—1862).

Ponțianul din Dealul Gușterița este renumit nu numai prin fosilele colectate, mai ales în rândul moluștelor, peștilor și vertebratelor dar și prin potențialul economic al argilelor ponțiene din acest areal, exploatate pentru confecționarea de cărămizi și țigle.

Colecțiile aflate la Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu dar și colecții recente sunt dovezi ale importanței și bogăției ariei iar studiile de specialitate, în care este amintită aria fosiliferă, au extins aria cunoașterii în rândul paleontologilor și nu numai.

Expoziția prezintă vizitatorilor, fosile colectate din Dealul Gușterița din colecția paleontologică J.M.Ackner.