Publicat: 15 Martie, 2013 - 09:11
Share

Producătorii expoziţiei "The Human Body" au reacţionat prompt la scrisoarea deschisă adresată de asociaţia Provita Media Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", exprimându-şi foarte clar poziţia.
 
În doar două zile de la punerea lor în vânzare, biletele în avans la acest eveniment (cu 20% reducere) s-au epuizat, un adevărat record pentru piaţa expoziţională locală. Extraordinarele exponate au fascinat deja peste 20 de milioane de vizitatori din întreaga lume, fiind prezentate în oraşe precum: Londra, Amsterdam, Barcelona, Bratislava, Budapesta, Dublin, Kiev, Lisabona, Madrid, Praga, Torino, Viena, Oostende. Expoziţia "The Human Body" îşi propune să schimbe modul în care vizitatorii percep corpul uman, oferind românilor, în premieră, o şansă unică de a-şi privi organismul prin ochii unui chirurg şi de a "experimenta" o incursiune vizuală în interiorul său. Nu în ultimul rând, scopul expunerii este şi acela de a-i determina pe vizitatori să-şi respecte şi să-şi îngrijească organismul, acordând atenţie felului în care aleg să trăiască.

Scrisoare deschisă: Expoziţia "The Human Body" ridică grave probleme de conştiinţă şi etică
Domnului Academician dr. Dumitru MURARIU, Director General al Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa"

Aflând despre expoziția intitulată "The Human Body", pe care Muzeul Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa" o va deschide pe 22 Martie a.c., consider, în nume propriu, dar și al Asociației Provita Media, pe care o conduc, că trebuie să Vă aduc la cunoştinţă câteva din problemele grave de conştiinţă pe care le implică acest eveniment.
Ce fel de corpuri vor vedea vizitatorii la Muzeul "Grigore Antipa"? Potrivit organizatorilor, corpurile umane provin din China, "au fost donate, în conformitate cu legislaţia chineză, către Dalian Hoffen Biotechnique Laboratory". Mai aflăm că aceste corpuri "sunt nerevendicate, iar moartea lor a survenit din cauze naturale".

Sabrina Sheehan, PR GForce Exhibitions: "Este întotdeauna dezamăgitor când astfel de scrisori sunt scrise fără investigaţii prealabile. Ne aduce aminte de experienţa cu care Muzeul de ȘŞtiinţă şi Industrie din Tampa, Florida s-a confruntat în momentul în care o agenţie guvernamentală din Florida a încercat să închidă expoziţia. Consiliul de administraţie al muzeului a susţinut organizatorii, luptând pentru drepturile cetăţenilor şi accesul la educaţie prin intermediul expoziţiei. Succesul demersului s-a măsurat concret în mai mult de 600.000 de vizitatori".
Se ştie foarte bine că spitalele militare si clinicile din China au fost acuzate, în presa internaţională, dar şi în rapoarte şi anchete internaţionale, în repetate rânduri, de trafic de organe şi de acoperirea unor astfel de infracţiuni. S-a afirmat de multe ori că trupurile decedaţilor expuse în asemenea expoziţii, aparţin prizonierilor executaţi în închisorile chinezeşti.

Sabrina Sheehan: "Nenumărate articole au reluat în mod eronat afirmaţia că trupurile expuse au aparţinut prizonierilor din închisorile chineze. Este o declaraţie pe care disidenţii chinezi au repetat-o de mai multe ori în încercarea de a atrage atenţia asupra organizațiilor lor prin asocierea cu acest eveniment cu faimă internaţional".
Începând cu anul 2006, ziarul american "New York Times" şi programul TV "20/20" au relatat despre existenţa, la nivel internaţional, a unei "pieţe negre" de cadavre şi organe chinezeşti, ceea ce a dus la o anchetă a Congresului american. De această investigație s-a ocupat Procurorul General de New York, Andrew Cuomo. Investigaţia a dus la demisia directorului executiv al Premier Exhibitions, Arnie Geller, care a organizat astfel de expoziţii în mai multe oraşe din SUA. Ca urmare a anchetei Cuomo şi a deciziei ulterioare din 2008, pe prima pagină a site-ului Premier Exhibitions este afişat un avertisment cu privire la originea presupusă a trupurilor şi feşilor umani expuse: "Această expoziţie afișează rămăşiţe umane ale cetăţenilor sau rezidenţilor chinezi, primite inițial de Biroul chinez de Poliție. Biroul chinez de Poliție poate primi corpuri umane din închisorile chineze”. De asemenea, tot aici se mai menționează că Premier Exhibitions „nu poate verifica independent” dacă organele aparțin sau nu prizonierilor executați. Atât activistul chinez pentru drepturile omuluiu Harry Wu, cât și directorul organizației „Drepturile omului în China”, au protestat împotriva acestei expoziții din motivele arătate mai sus.


Sabrina Sheehan: "Fapte: Emisiunea TV „20/20” a facut public mai târziu rezultatul anchetei, conform căruia acuzațiile inițiale erau false. O altă informație falsă: Arnie Geller, în realitate, nu demisionase din funcția pe care o deținea. Decesul tuturor specimenelor anatomice primite de la toate universitățile de medicină a survenit din cauze naturale, facând imposibilă teoria ca ele să fi aparținut unor prizonieri executați. Mai mulți experți examinatori independenți au demonstrat ulterior acest lucru. Activistul chinez Harry Wu și-a cerut scuze în mod oficial pentru acuzațiile false.
Corpurile umane prezentate în cadrul expoziției The Human Body au fost individual examinate în Statele Unite de către medici profesioniști (anatomiști și legiști). Ei au constatat că moartea a survenit din cauze naturale, excluzând de asemenea bolile infecțioase, și eliminând astfel orice posibilitate ca oricare corp expus în cadrul Expoziției „The Human Body” să fi suferit traume sau abuzuri fizice asociate cu tortură, executarea sau orice altă lovitură violentă.
Specimenele au fost donate în mod legal în conformitate cu legislația chineză. Prin proceduri guvernamentale, specimenele nerevendicate se folosesc în scop educațional în expozițiile publice și în instituții de învățământ superior. Procedurile guvernamentale includ inclusiv anunțuri publicitare, timp de 90 de zile, în efortul de a identifica indivizii. După această perioadă, corpurile primesc o autorizare legală spre a fi transferate universităților medicale în scop educațional. Pentru a fi acceptate de universități, toate corpurile trebuie să fi murit din cauze naturale, fără să aibă vreo boală.

Toate specimele prezentate în cadrul expoziției sunt tratate maximă grijă cu și respect. În momentul în care nu vor mai fi folosite în scop educațional, acestea vor fi incinerate.
În continuare, în presa internațională, ca și în literatura de specialitate, parvin date care atestă existența unui fenomen de prelevare abuzivă și vânzare de organe de la prizonierii din închisori și lagăre din China. În
2000, în localitatea chineză Dalian, provincia Liaoning, s-au deschis două fabrici de plastinare a corpurilor umane. Potrivit site-ului The Epoch Times, înalți oficiali chinezi din această provincie au fost implicați în traficul internațional de organe.
Sabrina Sheehan: În opinia noastră, cineva încearcă iar să-și asocieze numele cu una dintre cele mai faimoase expoziții educaționale. doar pentru notorietate.
Efectuarea de anchete complete jurnalistice sau de anchete de către instituții care apără drepturile omului pare a fi un fapt imposibil. Avocaţii pentru drepturile omului, David Matas și David Kilgour, în anul 2006, au încercat să studieze problema transplanturilor ilegale de organe în China, însă autoritățile chineze locale nu le-au permis. Datele pentru raportul lor, întitulat „Bloody Harvest”/ „Recoltare sângeroasă”, care a fost lansat în același an, au fost colectate de la distanță. În 2012, David Kilgour a publicat, împreună cu Torsten Trey, lucrarea „State Organs: Transplant Abuse in China”. Potrivit statisticilor prezentate în presă, în China, mai puțin de 5% din membrii familiilor deținuților sunt de acord să doneze corpul celor executați și nu mai mult de 5% din corpuri rămân nesolicitate de rudele defunctului. Pe fondul acestor dezvăluiri și al altor investigații internaționale, afirmația că materialul pentru expoziția „The Human Body”, de la Muzeul „Grigore Antipa” a fost luat de la „donatori voluntari” pare dacă nu falsă, cel puţin discutabilă.
Sabrina Sheehan: "Trupurile nerevendicate nu pot fi donate în mod voluntar. Toate aceste corpuri au fost donate prin proceduri guvernamentale"
 
Iată și câteva ecouri din presa franceză cu referire la acest tip de expoziție. În anul 2009, expoziția „Our Body” de la Paris a fost închisă prin decizie judecătorească. „Locul potrivit pentru un cadavru, după lege, este cimitirul”, a declarat judecătorul Louis-Marie Raingeard. El a decis că expoziția constituie o „comercializare a trupului” uman și că „este o ofensă evidentă adusă respectului cuvenit” pentru morți. Fraza din textul de prezentare a expoziției de la București – „Toate exponatele sunt tratate cu maximă grijă și respect” – ni se pare lipsită cu totul de credibilitate, ba chiar un mod de a induce în eroare vizitatorii. Ce respect poți să-i aduc unui cadavru, atâta timp cât îl plimbi prin lume ca să fie „admirat”? Cu atât mai mult cu cât aceste cadavre „nu au fost revendicate”?
Sabrina Sheehan: Majoritatea guvernelor din lume au permis ca mai mult de 20.000.000 vizitatori ai expoziției să aleagă pentru ei inșiși. Noi credem cu putere în educație și în faptul că fiecare membru al publicului are dreptul să își vadă și să își înțeleagă propriul corp în propriul fel. Timp de sute de ani, doar membrii comunității medicale au văzut și au studiat
corpul uman astfel, iar noi credem că nu ar trebui restricționat accesul pentru înțelegerea corpului uman. Expuneriea anatomiei umane într-o asemenea manieră are ca scop impulsionarea tinerilor să urmeze o carieră în domeniul medical și științific, și educarea vizitatorilor în privința funcționării propriului lor organism.
În textul reclamei expoziției de la București se spune că evenimentul urmărește un caracter "educativ şi ştiinţific". Realizatorii și-au propus, cităm, „să schimbe modul în care vizitatorii percep corpul uman, oferind românilor, în premieră, o șansa unică de a-și privi organismul prin ochii unui chirurg și de a «experimenta» o incursiune vizuală în interiorul său”. Apoi, se mai precizează, în același stil, că „scopul expunerii este și acela de a-i determina pe vizitatori să-și respecte și să-și îngrijească organismul, acordând atenție felului în care aleg să trăiască”. Oare este nevoie să expui 200 de cadavre secționate, ca oamenii să înțeleagă că trebuie să-și îngrijească corpul sau că fumatul este dăunător?

Sabrina Sheehan: Comentarii de acest gen vin de obicei de la oameni care nici măcar nu au văzut expozitia: a vedea înseamnă a cunoaște.

O astfel de întâlnire cu cei 200 de morți, în această formă, a produs accidente cu impact psihic, în mai multe locuri. La expoziția de la Haifa, în Israel, o femeie, originară din orașul Aktiubinsk (Rusia), a recunoscut într-un exponat pe iubitul ei, dispărut în urmă cu trei ani. Ea a fost cuprinsă de un acces puternic de isterie. În 2011, la Riga (Letonia), mulți oameni au părăsit sala deprimați, unii într-o stare de depresie profundă, alții au acuzat stări de greață, amețeli și slăbiciune. La locul expoziției a venit, aproape în fiecare zi, ambulanța. Este clar că autorul expoziției încearcă să se folosească de caracterul șocant al morții unui om într-un asemenea spectacol.
Sabrina Sheehan: Peste 400 000 de oameni care au vizitat Muzeul Carnegie nu sunt de acord cu opinia Anitei Allen.

La adresa acestui tip de expoziție, au existat reacții firești de protest, atât din partea oamenilor de știință, din partea liderilor comunităților religioase, precum și din partea oamenilor obișnuiți. În articolul de prezentare a acestui tip de expoziție itinerantă de pe site-ul Wikipedia, se vorbește despre provocările de natură etică ale evenimentului. Coordonatorul științific de la Muzeul de Știință „Carnegie” din SUA, de exemplu, a demisionat din funcție, invocând convingerile sale religioase. Prin întrebările sale cu privire la proveniența corpurilor, ea și-a exprimat oroarea față de ideea de a expune „rămășițele umane” la o expoziție. Profesorul Anita Allen, bioetician la Universitatea din Pennsylvania (SUA), a declarat că a da bani ca să te „holbezi” la rămășițe umane trebuie să ridice mari îngrijorări asupra persoanelor în cauză. Thomas Hibbs, etician de la Universitatea Baylor (SUA), compară punerea de cadavre cu pornografia, pornind de faptul că persoana este redusă la „manipularea unor părți ale organismului, lipsite de orice semnificație umană mai largă". Rabinul Dany Schiff (SUA) a declarat că "şi dacă s-ar fi obţinut acordul celor decedaţi, tot trebuie să ne întrebăm ce putem spune despre o societate, care oferă corpuri umane spre vizionare, sub sticlă, unui public flămând”.
Asemenea reacții arată că, în imaginarul comun, corpul omului nu este o abstracție, nu e o haină pe care sufletul o lasă atunci când părăsește lumea pământească. Corpul înseamnă o față concretă a unei persoane, pe care cei din jur, fie membrii familiei, fie prietenii o prețuiesc foarte mult. Chiar popoarele cele mai sălbatice nu și-au lăsat morții neîngropați, ci au avut grijă să-i îngroape. Iar în viziunea noastră creștină, corpul reprezintă un templu, în care Dumnezeu a așezat sufletul. Faptul că moartea omului este transformată într-un „show” reprezintă un sacrilegiu teribil, o batjocorire a culturii despre viața și moartea omului, creație a lui Dumnezeu. Spectacolul nu poate fi decât o bătaie de joc față de misterul incomprehensibil al morții. Acest tip de expoziție nu poate decât să corupă oamenii, să le hrănească sufletele cu cruzime diabolică, cu indiferenţă faț de suferinţa altora şi fațţe de agresivitate.
Sabrina Sheehan: Cu o asemenea gândire suntem norocoși că profesia medicală a supravieţuit şi a fost lăsată să salveze milioane de vieție an de an. Nu sufocați expozițiile educaționale. Ele oferă oamenilor o șansă de a învăța și a înțelege lucruri importante despre ceea ce posedă mai prețios.
De ce cadavrele expuse provin anume din China?
Sabrina Sheehan: Pentru că de acolo vin cei mai buni specialih0în disecție din lume.
De ce atât de multe corpuri "nerevendicate"?

Sabrina Sheehan: Corpurile nerevendicate nu sunt ceva neobișnuit în cele mai multe ţări ale lumii. Din păcate, doar o parte din ele sunt folosite în scop educațional, în timp ce majoritatea sunt folositele în testarea efectelor provocate de accidentele de maşină, în testele militare pentru explozibile sau în cadrul alte testări prea oribile pentru a fi amintite.

De unde apar atât de multe rude gata să renunțe la înmormântarea corpului?
Sabrina Sheehan: Nu toți au rude, iar mulți sunt vagabonzi și au murit pe străzi, în timp ce alţii nu-şi permit o înmormântare sau o incinerare.
Cum se face că, dintr-o dată, atât de mulți condamnaţi la moarte s-au decis să-şi doneze post-mortem corpul pentru ştiinţă?

Sabrina Sheehan: Cadavrele sunt acceptate de universitățile de medicină doar dacă au murit din cauze naturale.
De ce autorul nu a realizat aceste corpuri din plastic? De ce a trebuit să folosească anume cadavre umane? Toate acestea sunt întrebări pe care, cred, mulți vizitatori și le vor pune în diferite forme. Iar ele vor rămâne fără răspuns, întunecându-le sufletul sau contorsionându-le psihicul.
Sabrina Sheehan: Aceasta este una dintre cele mai educative expoziții pe care oamenii o vor vedea. Va fi motivul pentru care mulți tineri vor alege o carieră în domeniul medical.

Nu în ultimul rând, trebuie să Vă atenţionăm că, judecând după box-office-ul acestui tip de expoziţii organizate în mai multe oraşe din lume – în România, prețul unui bilet e de 50 sau 60 de lei pentru adulţi (nu pentru orice buzunar) –, caracterul educativ şi ştiinţific nu este decât un paravan după care se ascunde o afacere profitabilă.
De aceea, domnule academician Dumitru MURARIU, Director General al Muzeului National de Istorie Naturala "Grigore Antipa", Vă rugăm să decideți blocarea acestui spectacol macabru și degradant.
Sabrina Sheehan: "Să lăsăm publicul să decidă. Au dreptul la educaţie"!

Autor Călin Angheluţă