22 septembrie 2021

Expoziţia interactivă „All the Suns” deschide stagiunea 2021-2022 a Operei Naţionale Române Cluj-Napoca

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Centrul Cultural Clujean şi Opera Naţională Română din Cluj-Napoca adresează o invitaţie tuturor celor care vor să exploreze un proiect artistic inedit, în cadrul unui program pilot la nivelul oraşului, prin care se încurajează participarea culturală pentru creşterea stării de bine.

Expoziţia interactivă „All the Suns”, care marchează deschiderea stagiunii din acest an a Operei Naţionale Române Cluj-Napoca, este realizată de artistul clujean Radu Cioca în colaborare cu Tudor Câmpean (CG animaţie) şi Teodora Cioca (scenografie). O colecţie de miracole, de lumini solare, pe care în mod normal le experimentăm pe cont propriu, în locuinţele noastre, au devenit în aceste perioade de izolare un real spectacol. Această prezenţă spirituală, ca un dar de la Soare, care ne certifică conexiunea cu o dimensiune universală, macro, a lumii – va fi acum concentrată într-un spaţiu scenografic, încărcat de memoria prezenţei publicului şi a spectacolelor. Trăirea personală, singulară, se amplifică, devenind spectacol pe scena Operei, într-o interacţiune aproape unu la unu, dar consumată într-o experienţă suprarealistă. Vizitatorii au posibilitatea de a trece de la stadiul de privitori la cel de actori prin şansa de a păşi pe scenă, purtând Soarele cu ei, în această coreografie dinamică şi abstractă de lumină. Sunetul ambiental redă înregistrarea din spaţiu a Pământului, realizând o conexiune cu vibraţia Universală prin care rezonează totul.

Lucrarea „All the Suns” a artistului clujean Radu Cioca a fost selectată de juriul proiectului european Art & Well-being, în cadrul unui apel internaţional la care au participat 170 de artişti din 19 ţări. Proiectul Art & Well-being explorează relaţia dintre artă şi starea de bine fizică, psihică, emoţională. Proiectul este coordonat de Centrul Cultural Clujean în parteneriat cu două galerii de artă din Belgia şi Slovenia şi un institut de cercetare din Italia.

Prin iniţiativele propuse în cadrul Art & Well-being ne dorim să explorăm potenţialul artei de a contribui la starea de bine, încurajând, pe de-o parte, artiştii în explorarea şi definirea unor practici artistice noi, orientate spre starea lor de bine, dar şi a publicului lor. Pe de altă parte, încurajăm instituţiile de cultură din oraş să adopte această dimensiune a stării de bine, contribuind astfel la definirea unor iniţiative artistice exploratorii de rezilienţă pentru toţi cei implicaţi în ecosistemul cercetării, creării, producţiei şi consumului de artă. (Claudia Cacovean, Centrul Cultural Clujean)

Suntem încântaţi să găzduim un astfel de eveniment în deschiderea stagiunii şi să putem contribui la o expoziţie interactivă, cum nu s-a mai văzut pe scena noastră! Cu atât mai mult suntem onoraţi să participăm în cadrul acestui eveniment care va aduce în atenţie lucrarea selectată de juriul proiectului european Art & Well-being, „All the Suns”, a artistului clujean Radu Cioca. Scena Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca nu este străină comunităţii clujene, dar cu siguranţă nu a mai fost văzută într-o astfel de ipostază. Invit toţi iubitorii de operă la o experienţă inedită, convins fiind că publicul nostru va primi cu aceeaşi deschidere ideea unei expoziţii de artă pe scena instituţiei lirice. (Florin Estefan, Manager General al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca)

Expoziţia are loc pe scena Operei Naţionale Române Cluj-Napoca şi este deschisă publicului sâmbătă, 25 septembrie în intervalul 12:00 – 20:00 şi duminică, 26 septembrie în intervalul 10:00-20:00. Intrarea este liberă, dar purtarea măştii de protecţie este obligatorie pe toată durata evenimentului.

Expoziţia este prezentată în cadrul Art & Well-being, proiect cofinanţat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene, în parteneriat cu Opera Naţională Română Cluj-Napoca, cu sprijinul Ministerului Culturii şi al Primăriei Cluj-Napoca.