20 mai 2022

Expoziţia: Mari dramaturgi ai lumii. Grafică satirică de Gabriel Rusu

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Locul de desfăşurare: Palatul Brukenthal, Sala de Expoziţii Temporare, Piaţa Mare, Nr. 4, Sibiu

Perioada: 14.05 – 27.06.2021

Curator: Valentin Trifescu

Au colaborat: Alexandra Gălăbuţ, Cristina Mihu

Vernisaj: Vineri, 14 mai, orele 12:00, în curtea interioară a Palatului Brukenthal, accesul fiind limitat în funcţie de spaţiul necesar distanţării participanţilor.

Text oferit de curator:

Prin demersul său, Gabriel Rusu ne oferă şansa de a vedea chipurile unor dramaturgi, în unele cazuri cunoscute, în alte cazuri prea puţin întâlnite.
Personajele pieselor de teatru, prin intermediul actorilor, au monopolizat tot ceea ce ţine de imaginea pe care spectatorii şi-o fac despre autori. De multe ori, creatorii au rămas fără chip, asemenea bunului Dumnezeu. Dar cu ajutorul artei lui Gabriel Rusu, avem ocazia de a parcurge nu doar drumul imaginar de la cuvânt/idee/operă la imagine, ci şi invers, pornind din exterior spre interior, de la imagine la posesorul ei.

Marcel Sendrail ne-a reamintit faptul că în limba latină persona a desemnat mai întâi masca şi abia mai apoi personalitatea. În acelaşi timp, eruditul francez a apreciat că realizarea unei figuri este dublată automat de crearea unui suflet care stă în spatele acesteia. Putem observa cum chipul şi sufletul, masca şi personalitatea sunt două faţete ale aceleaşi medalii, care spun, de fapt, acelaşi lucru: „Persoana derivă din mască. Mai greu este să ne convingem că din persoană derivă masca []”. Oare nu acelaşi lucru ni-l sugerează şi Gabriel Rusu?…