5 octombrie 2022

Expoziţia pictorului Tudor Banuş, „Fantome şi Fantezii”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Expoziţie Tudor Banuş
21 iulie – 28 august 2022, Sala Irina Nicolau

22 iulie, ora 16, conferinţă Tudor Banuş
Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă aşteaptă vineri, 22 iulie 2022, de la ora 16.00, la Sala Irina Nicoalu, în cadrul expoziţiei pictorului Tudor Banuş, „Fantome şi Fantezii”, la dialogul artistului cu publicul. Evenimentul va fi moderat de jurnalista Rodica Sărmaş.

În expoziţia „Fantome şi Fantezii” vor fi prezentate mai mult de 90 de lucrări, mici şi mari, cele mai multe expuse pentru prima oară.

Abundenţa burlescă, drolatică şi poznaşă navighează, în plină feerie, în cele mai importante momente din Istoria Artei, convocate de Tudor Banuş fără nici o reticenţă. Muncitor al fabulosului, artistul vagabondează jucăuş şi în totală libertate creatoare printre meandrele împrăştiate ale istoriei noastre. Grotescul meşteşugit, savuros şi juisiv este terenul său de creaţie. Fiecare lucrare, subtil transgresivă şi vag cinică este un voiaj plin de surprize, unde tragicul şi umorul se îmbrăţişează. Trecutul este prezentul artistului, arhaic şi medieval, dar şi timpul actual urban şi sarcastic face parte din el, ba chiar şi timpul universal şi intemporal al Marilor Mituri.

„Partea cea mai creativă, aceea în care artistul este ca un mic ‘dumnezeu’ în momentul naşterii lumii, nu are nevoie decât de o hârtie (de bună calitate), de un creion (de fapt de 2-3 creioane de intensităţi diferite), de o ascuţitoare şi de o gumă. Dar mai important – şi nevoile cresc în intensitate – are nevoie de o masă şi de un scaun în faţa unei ferestre. Şi, mai important, are nevoie de timp! Un timp nemăsurabil şi nelimitat, pe care numai foamea şi înţepeneala corpului pot să-l limiteze” – mărturiseşte Tudor Banuş.

„Tudor Banuş este un artist cum nu mai găseşti în arta vizuală contemporană. Nu degeaba se spune că este unul dintre cei mai buni ilustratori de carte din lume. Prezenţa lui Tudor Banuş la Bucureşti poate fi o provocare pentru autorii de carte din România, care ar trebui să fie mai exigenţi în alegerea ilustraţiei, să nu lase alegerea copertei, de exemplu, doar în sarcina editurilor” – Rodica Sărmaş, jurnalistă.

Această expoziţie este o trecere în revistă a părţii grafice a operei lui Tudor Banuş, plecând de la desene publicate în marea presă internaţională (The New York Times, Le Monde, Die Zeit etc.), trecând prin ilustraţia de carte (Les Fantaisies de Tudor Banuş, Editions Michel de l’Ormeraie, Enciclopedia Zmeilor de Mircea Cărtărescu, Ed. Humanitas, Tandem I şi II, cu poeme de Şerban Foarţă, Ed. Vinea, publicate iniţial în paginile Observatorului Cultural) şi ajungând la lucrări care respiră în libertate şi dau cu tifla serioşilor acriţi.

Imaginile sunt complexe, saturate de creaturi ce par a veni direct din subconştient sau poate din reminiscenţele unei culturi eteroclite, arhaică şi futuristă în acelaşi timp. Tudor Banuş ne acompaniază în drumul nostru inexorabil spre apocalipsă, dar are, ici şi colo, capacitatea de a ne face să râdem.

Expoziţia va putea fi vizitată la Sala Irina Nicolau, până la 28 august 2022, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Lunea este închis.

Tudor Banuş s-a născut la Bucureşti pe 8 iulie în anul 1947. Din anul 1972 s-a stabilit la Paris, unde trăieşte şi îşi desfăşoară activitatea şi în prezent. A absolvit Facultatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti. Ulterior a studiat pictura la Ecole Superieure des Beaux Arts,în Paris.

Din 1976 a colaborat cu peste 50 de ziare si reviste printre care : Le Monde, Die Zeit, The New York Times, L’Express, Le Point, Tokyo Business, Marianne.A avut peste 70 de expoziţii personale în Franţa, Statele Unite, România, Austria, Germania, Belgia, Marea Britanie, Portugalia. A ilustrat peste 25 de cărţi, printre care Jules Verne, Grimm, Thomas Jefferson, Jack London, Didier Decoin, Doris Lessing, Mircea Cărtărescu, Ion Barbu, Şerban Foarţă.

În anul 1979 a obţinut Premiul pentru cea mai frumoasă carte pentru tineret în Franţa pentru Muzicanţii din Bremen de fraţii Grimm. În anul 2004 Ministerul Culturii din Romania i-a decernat Premiul Naţional pentru ilustrarea cărţii.