29 septembrie 2022

Expoziţia „Repere din istoria pompierilor bihoreni”, la Muzeul Oraşului Oradea

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În data de 15 septembrie a.c., de Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, ocrotitor al pompierilor români, la Muzeul Oraşului Oradea va avea loc vernisajul EXPOZIŢIEI TEMATICE „Repere din istoria pompierilor bihoreni”.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor are deosebita plăcere de a invita bihorenii la vernisajul expoziţiei tematice „Repere din istoria pompierilor bihoreni”.

Evenimentul, organizat de ISU Bihor cu prilejul „Zilei pompierilor din România”, cu sprijinul Muzeului Ţării Crişurilor, va avea loc joi, de la ora 11.00, la secţia Muzeul Oraşului Oradea, din cadrul Muzeului Ţării Crişurilor, în incinta Cetăţii Oradea, corpul A, etaj II, strada Piaţa Emanuil Gojdu nr. 39-41.

Vizitatorilor le vor fi prezentate obiecte emblematice pentru tradiţia pompierilor bihoreni şi mărturii ale devotamentului reprezentanţilor acestei arme nobile, puse în slujba vieţii: pompă manuală de stins incendii, steaguri, torţe, căşti de pompier, plachete, reviste, ţevi de refulare, amestecător linie, sirenă mobilă pentru alarmare populaţie, modele de stingătoare, detectoare de substanţe toxice de luptă, măşti contra gazelor, cupe, accesorii P.S.I. de la început de secol, goarne P.S.I., brâuri P.S.I., costume de protecţie (azbest, antichimic etc.) uniforme, aparate chimice şi alte echipamente şi accesorii utilizate de pompieri de-a lungul timpului.

Incursiunea vizitatorilor în istoria pompierilor bihoreni se întinde pe o perioadă de peste 150 de ani, cel mai vechi exponat fiind Steagul comemorativ de la 1868 al Formaţiei de Pompieri Săcueni, iar cel mai recent, Revista Pompierii Români din anul 2022.

Sursa foto Primaria Oradea