4 octombrie 2022

Expoziţia temporară „HĂRȚILE NATURII”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Expoziţia temporară „HĂRȚILE NATURII” surprinde etape din istoria cartografierii Deltei Dunării şi a transformării acestui mediu natural ca urmare a intervenţiilor antropice din secolele al XIX-lea şi al XX-lea.

Tensiunea dintre natural şi artificial este evidenţiată prin intermediul hărţilor, atlaselor, documentelor, litografiilor şi fotografiilor de arhivă din colecţiile celor două muzee organizatoare, ale Bibliotecii Academiei Române şi Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Galaţi, dar şi prin imagini care ilustrează natura copleşitoare a Deltei Dunării.

Lucrările sistematice de amenajare a cursului navigabil al Dunării demarează în 1856, odată cu înfiinţarea Comisiei Europene a Dunării (CED), care avea rolul de a asigura condiţii optime de navigaţie la gurile de vărsare ale Dunării în Marea Neagră.

Implicarea marelui naturalist Grigore Antipa în Consiliul CED în calitate de expert în hidrobiologie a făcut ca Delta să fie privită atât ca resursă comercială, dar şi ca ecosistem care trebuie protejat de o exploatare iraţională şi abuzivă.

Astfel, Delta Dunării rămâne astăzi o comoară a diversităţii naturale dar şi o regiune încărcată de istorie, pe care hărţile mai vechi şi mai noi ne ajută să o înţelegem şi să o redescoperim.

Expoziţia va rămâne în circuitul de vizitare al Muzeului până pe data de 11 septembrie 2022.