28 mai 2022

Expoziţia TEZAURE ARHEOLOGICE DIN ROMANIA. RĂDĂCINI DACICE ŞI ROMANE îşi deschide porţile pentru public în Spania

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cea mai importantă expoziţie românească din Regatul Spaniei va putea fi vizitată la Muzeul Naţional de Arheologie din Spania până la data de 27 februarie 2022 şi prezintă 838 de artefacte deosebit de valoroase din colecţiile a 40 de muzee din România, dar şi a patru muzee din Spania.

Expoziţia arheologică face parte din seria de evenimente organizate cu ocazia aniversării, anul acesta, a 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Spania şi se bucură de Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regele Felipe al VI-lea al Spaniei şi al Preşedintelui României, Excelenţa Sa Klaus Iohannis.

Aceasta urmăreşte evoluţia istorică a teritoriului României actuale pe o perioadă de peste o mie de ani (sec. VIII î.Hr. – sec. VII d.Hr.), cele 838 de artefacte fiind o dovadă a interferenţelor culturale.

Ceremonia de inaugurare are loc la data de 30 septembrie şi va putea fi urmărită online, de la ora 11:00, pe pagina de Facebook a Ambasadei României în Spania: https://www.facebook.com/ambasada.madrid.

La ceremonia de inaugurare, vor participa Andres Carretero, Directorul Muzeului Naţional de Arheologie, Ernest Oberlander, Manager al Muzeului Naţional de Istorie a României, Miquel Iceta Llorens, Ministrul spaniol al Culturii şi Sportului, Bogdan Gheorghiu, Ministrul român al Culturii, Bogdan Aurescu, Ministrul român al Afacerilor Externe, Sergiu Nistor, Consilierul Preşedintelui României, Jose Manuel Albares Bueno, Ministrul spaniol al Afacerilor Externe, Marius Bălu, secretar de stat al Ministerul Apărării Naţionale.

Organizatorii expoziţiei cu caracter aniversar sunt Ministerul Culturii din România, Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), Ministerul Culturii şi Sportului din Spania, Muzeul Naţional de Arheologie din Spania, Ministerul Afacerilor Externe din România prin Ambasada României în Regatul Spaniei şi Ministerul Apărării Naţionale din România. Colaboratori sunt ASISA şi Amigos del Museo Arqueológico Nacional (AMAN).

Joi, 30 septembrie, reprezentanţii mass-media au posibilitatea de a asista la ceremonia oficială de deschidere, în prezenţa autorităţilor.