Publicat: 7 Martie, 2018 - 16:25
Share

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va găzdui în perioada 5 martie - 27 aprilie 2018 expoziţia de colaje 'Jocul de-a apocalipsa' semnată de artista israeliană de origine română Beatrice Bernath.

Expoziţia va cuprinde o serie de colaje în stilul inedit al artistei, care include elemente din curentele dadaist, expresionist şi suprarealist. Într-o notă filosofico-umoristică, lucrările vor reliefa aspecte ale microcosmosului dintre El şi Ea într-o lume post-apocaliptică.

'Arta mea vizuală este o extensie a poeziei pe care o scriu în ultimii 5 ani, concepţia mea artistică fiind - lipsa liniei delimitării între ramurile artei, Arta fiind un Tot Conceptual care reprezintă Artistul în toate laturile lui'. (Beatrice Bernath)

Vernisajul expoziţiei va avea loc data de 7 martie, ora 17:00, în colaborare cu Editura Saga şi AZOCLR - Asociaţia Ziariştilor şi a Oamenilor de Cultură de Limbă Română.

Programul serii va include:

Vernisarea expoziţiei 'Jocul de-a apocalipsa'

Proiecţie video despre activitatea artistică şi literară a artistei

Recital de poezii susţinut de Beatrice Bernath

Lansarea volumului 'Doamnă, e un poet sub masă' (Editura Saga) - versuri şi texte scrise în dialog cu Adrian Grauenfels, cu ilustraţii de Beatrice Bernath

Prezentarea ediţiei a treia a volumului 'Ultima ninsoare' (Editura Saga) de Geta Berghoff

Lansarea volumului 'Paul Celan, o vizită în Israel' care conţine scrisori şi poezii semnate de Paul Celan (traducere - Adrian Grauenfels, ilustraţii - Beatrice Bernath)

Proiecţia unui colaj video de poezii de Paul Celan în lectura a cunoscuţi poeţi români şi israelieni de origine română

'Cu umor dramatic/indiferent practicat graţie unei teribile asumări a existenţei personale în lumea zbuciumată a sec. XXI, tipologia exprimării amintind deseori de parfumul unui apres dada, incită şi facilitează întâlnirea cu creaţia Beatricei Bernath. Trăind la Haifa/Israel din 1975, dar păstrându-şi pentru totdeauna rădăcinile în pământul natal, Beatrice relevă capacitatea extraordinară de recompunere a acestei suprarealiste Românii, indiferent unde s-ar afla, recursul la un fond cultural de excepţie asumându-şi cu o continuă inteligenţă date sau acumulări ale altor spaţii.' (Alice Dinculescu, critic de artă)

Născută în Braşov şi studentă a secţiei de sculptură a Institutului de Artă Ion Andreescu din Cluj, Beatrice Bernath a emigrat în Israel la sfârşitul anilor '˜70, împreună cu familia. A absolvit Facultatea de Arte Plastice a Universităţii din Haifa, unde activează şi în continuare ca profesoară în cadrul Departamentului de Gravură şi Fotografie, fiind şi profesoară de sculptură şi pictură la licee de artă din Israel.

Membră a Uniunii Artiştilor Plastici din Israel şi a Asociaţiei Scriitorilor Israelieni de Limbă Română, Beatrice Bernath participă în mod frecvent la expoziţii solo şi colective organizate în galerii şi muzee din SUA, Europa şi Israel.

În 2014 a reprezentat Israelul la Târgul de Artă Cutlog din cadrul festivalului Frieze Art Fair de la New York. A expus la Muzeul de Artă din Milano, la Galeriile de Artă Modernă Brick Lane din Londra, la Centrul de Artă al Ambasadei Israelului din Madrid şi în cadrul primei Bienale de Artă de la Haifa. Printre cele mai recente expoziţii se numără cea de la Palatul Pontifical din Roma (decembrie 2017) şi expoziţia de colaje de la Muzeul de Ştiinţă şi Artă din Milano (ianuarie 2018).

A colaborat cu texte, desene şi fotografii la numeroase volume de poezie şi reviste literare precum 'Poezia de război 2014', ediţiile 2015, 2016 ale Revistei 'Izvoare', revistele online 'Sec. XXI', 'Alchemia' şi 'Nautilius'.

Printre volumele de poezie publicate se numără: 'Decameronii mei mişună în paradis', 'Bazaconii existenţiale', 'Eu privat', 'Ziua în care vin Peştii', 'Doamnă, e un poet sub masă' (în colaborare cu Adrian Grauenfels). 

Localizare: 

Geolocation is 32.0852999, 34.78176759999997

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: