Publicat: 19 August, 2019 - 12:32
Share

Expoziţia fotografică "Natura în imagini AGERPRES", dar şi fotografii din ARHIVA FOTOGRAFICĂ AGERPRES, au fost expuse în premieră în cadrul Folk Rock Fest Piatra Craiului 2019, festival ce s-a desfăşurat în perioada 15-17 august la Zărneşti.

"Natura în imagini AGERPRES" conţine 30 de planşe cu fotografii realizate în zonele sălbatice ale României: de la versanţi impozanţi, la firul ierbii în detaliu, de la sălbăticie, la delicateţe. Pentru a realiza cele mai bune cadre, fotografii AGERPRES au stat fie la câţiva metri de subiect, chiar dacă acesta era un urs, fie s-au folosit de ultimele dotări tehnologice, folosind drona pentru vederi aeriene excepţionale.

Pe lângă această selecţie, a fost amenajată şi o zonă de fotografii de arhivă ale AGERPRES, adevărate opere de artă, care au condus sutele de vizitatori spre o călătorie în timp, prin istoria României. Fotografiile de arhivă ilustrează imagini de la Revoluţia din 1989, imagini cu sportivi români de performanţă, dar şi care reflectă viaţa cultural-artistică. AGERPRES deţine o vastă arhivă de fotografii, ce cuprinde milioane de imagini realizate din anul 1927 până astăzi.

Directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă, Claudia Nicolae, a declarat: "Vizitatorii au avut ocazia să admire fotografii din arhivă, dar şi fotografii actuale, expoziţia reprezentând o trecere prin istorie, vremuri şi evenimente. Fotografiile expuse au fost realizate de fotoreporterii şi corespondenţii AGERPRES, fără de care nu ar fi existat asemenea mărturii. Este o oportunitate pentru AGERPRES să expună la un asemenea festival, unde au participat mii de oameni."

Agenţia Naţională de Presă a mai expus, în ultimii ani, o parte din fotografiile sale de arhivă şi din cele de actualitate, atât în ţară, cât şi peste hotare, promovând şi făcând cunoscute publicului larg pagini de istorie, momente unice surprinse în imagini de fotoreporterii AGERPRES.

Folk Rock Fest Piatra Craiului, cel mai verde festival de muzică rock, rock alternativ, indie şi folk din România, a avut loc între 15 şi 17 august în Parcul Naţional Piatra Craiului. Timp de trei zile, pe cele două scene ale festivalului au urcat în faţa a peste 6500 de persoane 22 de nume sonore ale muzicii rock şi folk româneşti printre care Viţa de Vie, Coma, Implant Pentru Refuz, Luna Amară, Trooper, Byron, Robin and the Backstabbers, Via Dacă, Jurjak, The Mono Jacks, Toulouse Lautrec, The Case, Nourunegru, The Different Class, Ţapinarii, Bucium, Ovidiu Scridon, Dinu Olăraşu, Emeric Imre, Titus Constantin, Daniel Iancu şi Daniel Făt.

Folk Rock Fest Piatra Craiului este primul festival dintr-un parc naţional amenajat pe 16 hectare în baza unui concept unic prin care creaţii artistice, purtând semnătura unor renumiţi artişti plastici, sculptori şi pictori, au fost integrate în natură. Cu ajutorul a 13 artişti plastici, Adrian Hristea, artist plastic şi designer al sitului festivalului, Mircea Roman, cunoscut în toată lumea pentru lucrările în lemn, IRLO, revoluţionar al picturilor murale, Gabriela Muscalu, Mircia Dumitrescu, Neculai Mirodoni, Bebe Ierulescu, Laura Târţău, Florinel Constantin Andrişan alias Ion Plebeu, Schoppel Cut şi Andrei Pop Alexander, a fost construit un decor impresionant, plin de culoare şi imaginaţie, cu piese artistice din diferite medii de expresie, de la pictură, sculptură sau colaj pe hârtie la arte decorative. Experienţa inedită oferită de organizatori publicului strâns la poalele Pietrei Craiului a inclus nu doar concerte şi petreceri în aer liber, ci şi o mulţime de activităţi interesante în natură şi workshopuri creative.

Despre Muzeul AGERPRES
În acest an, cu ocazia împlinirii a 130 de ani de activitate, Agenţia Naţională de Presă a lansat Muzeul AGERPRES, un proiect online născut din dorinţa de a valorifica şi împărtăşi bogatul fond documentar pe care agenţia îl deţine.

Muzeul AGERPRES prezintă publicului larg fotografii, documente şi informaţii cu valoare istorică, încadrate în diverse perioade de timp. Toate acestea reprezintă mărturii ale celor mai importante evenimente culturale, istorice, economice, sportive, sociale la care reporterii şi fotoreporterii AGERPRES au luat parte negreşit. Vizitând Muzeul online, la care puteţi ajunge accesând bannerul din home page-ul site-ului public www.agerpres.ro sau direct la linkul http://muzeu.agerpres.eu/, veţi putea descoperi personalităţi, evenimente, obiceiuri, peisaje, detalii dintr-o Românie de demult, dar şi din cea a zilelor noastre.

Istoria Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES începe la 27 martie 1889, când P. P. Carp, ministru de Externe la acea dată, semnează actul de naştere a Agenţiei Telegrafice a României, care difuza în ţară un "serviciu exact şi rapid al tuturor ştirilor de interes general sau special". La mai puţin de o lună, Agenţia Telegrafică a României şi-a început efectiv activitatea, odată cu expedierea primei "telegrame", pe 11 aprilie. Din 1921, Agenţia Naţională de Presă a avut o transmisie neîntreruptă de ştiri şi informaţii.

În cei 130 de ani de activitate, AGERPRES şi-a menţinut rolul de a fi principala sursă de informare pentru cetăţenii şi instituţiile din ţară, dar şi cea mai importantă sursă de ştiri despre România, în exterior. AGERPRES îşi îndeplineşte misiunea de a informa prompt, corect şi obiectiv şi, totodată, din 1889, Agenţia Naţională de Presă scrie istorie în fiecare zi.

AGERPRES a primit în luna iunie 2019, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Elisabeta, statutul de Furnizor al Casei Regale a României.

AGERPRES mulţumeşte cititorilor şi partenerilor pentru încredere şi vă invită să urmăriţi o parte din istoria AGERPRES, accesând clipul video de la linkul: https://youtu.be/OidvfQyvZmQ.

Tag-uri Institutii: