2 iulie 2022

Expoziţie de fotografie inaugurată cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Italiene 2021

Bucharest: Royal Palace, built according to the plans of the architect Nicolae Nenciulescu and finished in 1937.Building is U-shaped, with an courtyard open to Calea Victoriei.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În perioada 2 iunie – 1 august 2021, pe gardul Muzeului Naţional de Artă al României – aripa Kretzulescu, Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură, Muzeul Naţional de Artă al României, Asociaţia Presei Străine din Italia, Kaufland România şi Hubart Agency – Focşani, cu patronajul Ambasadei Republicii Italiene în România, Ambasadei României în Republica Italiană şi Institutului Italian de Cultură din Bucureşti şi în parteneriat cu Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Sheraton Bucharest Hotel, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România şi Librăria Pavesiana din Bucureşti, prezintă expoziţia de fotografie „LOCKDOWN ITALIA – văzut de presa străină”.

Expoziţia de fotografie „LOCKDOWN ITALIA – văzut de presa străină” curatoriată de Chris Warde-Jones – jurnalist şi membru al Asociaţiei Presei Străine în Italia şi coordonată de Elena Postelnicu – corespondent Radio România Actualităţi în Italia şi secretar general al Asociaţiei Presei Străine în Italia este dedicată Zilei Naţionale a Republicii Italiene 2021.

„2020 este un an care va rămâne imprimat în memoria populaţiei lumii pentru totdeauna. În unele ţări au existat chiar mai multe decese decât în cele două Războaie Mondiale. Această tragedie teribilă care continuă să facă victime nu a putut fi ignorată de Asociaţia Presei Străine din Italia. În acel moment, Trisha Thomas – Preşedintele în exerciţiu al Asociaţiei Presei Străine din Italia, s-a adresat fotoreporterilor care documentau zilnic efectele pandemiei. Datorită fotografiilor celor 30 de fotografi prezentaţi în cadrul acestei expoziţii, provenienţi din zece ţări diferite – inclusiv câţiva jurnalişti corespondenţi italieni ai celor trei agenţii principale reprezentate în Presa Străină, Reuters, AP şi AFP -, vizitatorul poate reveni la perioada martie-iunie 2020, retrăind momentele fundamentale din timpul lockdown-ului: de la primele închideri dramatice, până la accentuarea stării de suferinţă din ţară; de la reacţia demnă a întregii comunităţi, la reluarea lentă a activităţilor.

O călătorie fotografică dedicată documentării istorice, care, în acelaşi timp, doreşte să aducă un omagiu atât curajului şi rezilienţei arătate de italieni în cele mai dificile zile ale pandemiei, cât şi profesioniştilor din lumea informaţiei, care s-au aflat în prima linie, de cele mai multe ori pe propriul risc, pentru a o documenta. Colectarea imaginilor realizate de cei treizeci de fotografi a fost poate cea mai uşoară operaţiune, deoarece exista o multitudine de fotografii, unele dintre ele copleşitor de dureroase, altele „pur şi simplu” dramatice, altele sugerând încă speranţă.

După o rapidă selecţie făcută de organizatori, 72 de fotografii au fost alese spre a fi expuse în cele trei săli ale Muzeelor Capitoline din Roma, cu un film de prezentare ce rezuma parcursul pandemiei până la acel moment. Evenimentul a fost prezentat presei pe data de 7 octombrie 2020 şi în acea seară, în Piaţa Campidoglio, a avut loc un concert susţinut de Orchestra Italiană a Cinematografiei, care a acompaniat proiecţia fotografiilor pe un mare ecran. Aşa a luat naştere expoziţia de fotografie „LOCKDOWN ITALIA văzut de Presa Străină”.

Astăzi, datorită colaborării dintre Asociaţia Presei Străine din Italia şi Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură, Muzeul Naţional de Artă al României, Kaufland România, Hubart Agency – Focşani şi cu patronajul Ambasadei Republicii Italiene în România, al Ambasadei României în Republica Italiană şi al Institutului Italian de Cultură de la Bucureşti, aducem o parte din expoziţia noastră la Bucureşti.

Expoziţia reuneşte o serie de 30 de fotografii: 27 de fotografii realizate de fotografi şi jurnalişti profesionişti din cadrul Asociaţiei Presei Străine din Italia: Andrew Medichini, Alessandra Tarantino, Luca Bruno, Antonio Calanni, Domenico Stinellis, Bruno Anastasi (Associated Press); Remo Casilli, Flavio Lo Scalzo, Guglielmo Mangiapane, Yara Nardi (Reuters Roma); Eric Vandeville (Abaca Press); Pablo Esparza (Heraldo de Mexico); Tiziana Fabi, Andrea Pattaro, Vincenzo Pinto (Agence France Press), Esma Cakir (DW Deutsche Welle); Victor Sokolowicz (Clarin); Grzegorz Galazka (Sipa Press), Chris Warde-Jones (The Times); Paolo Giandotti (Ufficio Stampa del Quirinale) şi Jesper S. Jensen (Italie Magazine), la care se adaugă 3 fotografii cu sosirea delegaţiei medicilor români la Milano, realizate de Bogdan Chiş de la Ambasada României în Italia.

Mulţumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei expoziţii de fotografii inedite şi vă invit ca, prin intermediul fotografiilor realizate de colegii mei, să facem împreună o călătorie în oraşele italiene.”

Chris Warde-Jones, curatorul expoziţiei
Asociaţia Presei Străine în Italia