1 august 2021

Expoziţie de gravură europeană la Muzeul Naţional Brukenthal

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cea mai importantă expoziţie de gravură europeană din România va fi deschisă vineri 18 iunie 2021 la Muzeul Naţional Brukenthal

Expoziţia: 3 secole Brukenthal, Arta europeană 1500-1800, colecţia av. George Şerban

Locaţie: Cabinetul de Stampe, Muzeul Naţional Brukenthal, Piaţa Mare, nr. 4, Sibiu

Vernisaj: vineri, 18 iunie 2021, ora 13:00

Curator: dr. Alexandru Constantin Chituţă

Perioada: 18.06-31.08.2021

Co-organizator: Colecţia av. George Şerban

Parteneri: Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, Ramada Sibiu

Acţiunea este co-finanţată de Primăria Municipiului Sibiu

Aniversarea a 3 secole de la naşterea Baronului Brukenthal reprezintă un prilej special de a sublinia, încă o dată, importanţa culturii în dezvoltarea societăţii, importanţa colecţionarilor în achiziţionarea şi promovarea patrimoniului material.

Dr. Alexandru Constantin Chituţă, curatorul şi iniţiatorul proiectului a declarat: „de câţiva ani, printr-o frumoasă colaborare şi prietenie, avocatul George Şerban, un important colecţionar contemporan, a adus, anual, la Muzeul Naţional Brukenthal, pe lângă donaţii de artă şi o parte din colecţia sa, realizând diverse expoziţii: de artă românească, stampe japoneze sau artă europeană.

Numeroasele întâlniri şi dialoguri, au făcut, ca în acest an, să organizăm împreună, în premieră naţională, o inedită expoziţie intitulată în mod sugestiv 3 secole Brukenthal, Arta europeană, 1500 – 1800 care aduce în prim plan artişti şi gravori europeni care au activat în decursul a 3 secole, între anii 1500-1800.

Cea mai importantă expoziţie de gravură europeană organizată în România aduce pe simeze, pentru publicul larg, dar şi al specialiştilor, lucrări de gravură după Michelangelo, Da Vinci, Rafael sau semnate de Rubens, Goltzius, Callot, Rembrandt, Goya, Velasquez, Teniers, Bruegel dacă ar fi să amintim doar pe câţiva dintre ei.

Expoziţia realizează şi un dialog artistic şi uman extraordinar. În primul rând constituie, arc peste timp, o fericită întâlnire între doi colecţionari: Samuel von Brukenthal şi George Şerban. În al doilea rând, această expoziţie devine uşor o călătorie prin spaţiul european, dar şi o incursiune în artă europeană, fiindcă lucrările lui George Şerban se focalizează pe gravură, iar lucrările expuse în Muzeul Naţional Brukenthal pe pictură. În acest fel, avem la Sibiu o incursiune extraordinară de 3 secole în lumea artei europene: se pot observa lucrările de gravură Tizian şi Ecce Home, pictura aflată în muzeu, la fel se întâmplă şi în cazul Bruegel, Teniers sau Rubens. Bogata colecţie a avocatului George Şerban reuseşte să schiţeze un parcurs cronologic şi stilistic prin creaţia plastică a mai multor ţări: Italia, Franţa, Spania, Germania, Olanda, Ţările de Jos şi Anglia.

Pe lângă valoarea istorică şi artistică a lucrărilor expuse, din colecţia George Şerban, gravura, cu întregul lanţ al difuzării sale, are şi meritul de a fi păstrat memoria epocii a atâtor mari opere dispărute. Efemeră, ca orice foaie de hârtie, ea a dăinuit totuşi, uneori neatinsă de trecerea timpului, alteori palidă umbră a ideii originale, erodată de o folosire excesivă. Dacă gravură însă nu ar fi existat, imaginea acestei perioade de excepţională înflorire a artelor anilor 1500-1800 ar fi rămas mult mai săracă.

Din suitele religioase ale lui Da Vinci şi ale rafaeliţilor continuăm lumea artistică italiană prin mărturiile arheologice şi arhitecturale realizate de Piranesi. Germania ne deschide perspectivele pentru formulele compoziţionale medievale şi pentru interesul anecdotic şi prin expresivitatea accentuată a figurilor, cum întâlnim în cazul graficii lui Durer. Cei mai importanţi artişti hispanici Velasquez şi Goya sunt prezenţi prin lucrările lor de grafică care aduc o importantă valoare stilistică în mediul european. Pasiunea pentru realitatea îmbrăcată în rafinament prin realizarea unei monumentale compoziţii o întâlnim în Ţările de Jos, prin exemplul lui Rembrandt şi Rubens, dar şi prin operele elevilor şi discipolilor, ca de exemplu Anton van Dyck. Lumea de basm a peisajelor, şi aplecarea către narativ, în bună tradiţie neerlandeză o vom întâlni la Jan Bruegel. Condiţiile materiale, sociale şi morale vor deveni o formă de expresie importantă în cazul artiştilor olandezi. Influenţele centrelor de cultură din epocă, în special Roma şi Veneţia se întâlnesc în reprezentanţii gravurii franceze care simt nevoia unei întoarceri în antichitate, dar reuşim să abordăm şi problematica frumoaselor portrete şi a interesului pentru instantaneu, pentru scheme compoziţionale inedite, cum ar fi în cazul lui Callot. Anglia ne aduce în prim plan lucrările semnate de Hogarth.

Suntem bucuroşi, că Muzeul Naţional Brukenthal poate, în acest an aniversar, să expună în premieră aceste lucrări în cadrul expoziţiei 3 secole Brukenthal, Arta europeană 1500-1800, colecţia George Şerban. Lucrările expuse sunt serii originale sau editate de diverşi gravori în decursul timpului, unele dintre ele fiind expuse printru prima dată în România”.

Un fapt excepţional în demersul comun Şerban & Chituţă a fost acela al implicării artiştilor contemporani în realizarea diferitelor lucrări în exclusivitate pentru o expoziţie.

Astfel, artista Sofia Frankl din Nurnberg, prezentă la vernisaj, a realizat în atelierul Muzeului Durer din Germania o lucrare specială ce îl întruchipează pe Baronul Samuel von Brukenthal. Această lucrare, împreună cu placa de cupru, vor fi donate Muzeului Naţional Brukenthal.