21 septembrie 2021

Expoziţie de icoane pe sticlă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă aşteaptă începând de joi, 15 iulie, până duminică 25 iulie 2021, între orele 10.00 şi 18.00, să vizitaţi o dublă expoziţie de icoane pe sticlă realizate de Cristina-Aurelia Ionescu-Berechet şi de Ion Filigean. Intrarea este liberă.

Vernisajul expoziţiei „Cămara Ta, Mântuitorule, o văd împodobită…” va avea loc luni, 19 iulie, ora 16.30, la Sala Acvariu.

Expun:

Cristina-Aurelia Ionescu-Berechet, cadru didactic la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din Bucureşti şi membru AFAPPR. În prezent este doctorandă a Universităţii Naţionale de Arte, având ca temă de cercetare „Icoana transilvăneană din secolele XIX-XX, din perspectivă interconfesională şi interculturală”.

Ion Filigean, absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, secţia Pictură bisericească (2005), pictor autorizat (grad IV def. 2010), membru UAP-Vâlcea, membru în grupul de iconari vâlceni „Şcoala de la Vlădeşti”. Deţine numeroase distincţii şi este o prezenţă constantă în expoziţiile si târgurile de specialitate din ţară şi străinătate.

Prezintă Luiza Barcan, critic şi istoric de arta.

Icoana pe sticlă a fost văzută în ultimele decenii mai degrabă ca un obiect şi mai puţin ca o prezenţă liturgică. De aceea, publicul este invitat să pătrundă într-un spaţiu familiar şi protector. Punctul central al acestuia îl constituie o serie de lucrări ce pot alcătui oricând iconostasul unei bisericuţe de lemn, dedicate Sfântului Ilie Tezviteanul.

Expoziţia se remarcă prin simplitatea naturală a formelor încadrate de liniile ce curg firesc în spaţiul delimitat de rame. Limbajul plastic este specific icoanelor pe sticlă şi transmite căldură prin chipurile sfinţilor atât de iubiţi cândva de ţăranii transilvăneni. Toate acestea au menirea de a ne reconecta cu cele de Sus, de pe un plan în care cheia înţelegerii mesajului poate fi doar întoarcerea la inocenţă şi smerenie, căci ni se spune „…de nu vă veţi întoarce şi nu veţi fi precum pruncii, nu veţi intra în împărăţia cerurilor” (Matei 18:3).

Aşadar, această „cămară tainică” în care vom păşi ne invită să medităm, chiar şi preţ de câteva minute, la faptul că suntem cu toţii chemaţi să luăm parte la Masa Raiului.