13 august 2022

Expoziţie de la Sandwich II

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Săptămâna aceasta este una plină! Centrul Ceh vă invită la Festivalul One World Romania, la Romanian Design Week şi la o expoziţie de la Sandwich II.

Romanian Design Week
13-22 mai, Combinatul Fondului Plastic

Anul acesta, în cadrul RDW a fost invitat duo-ul ceh Herrmann & Coufal, care a pregătit on site o instalaţie interactivă. Practica lor include două elemente extrem de importante: interesul pentru upcycling şi metodele „do it yourself”.

Studioul de design Herrmann & Coufal are în portofoliu o varietate de proiecte, mai ales din zona designului de produs. Toate se bazează pe căutarea echilibrului dintre funcţie şi estetică, cu accent pe detaliu, şi cu o doză de curaj în ceea ce priveşte disponibilitatea de a depăşi graniţele cunoscute. Deşi procesul de creaţie implică adesea o serie de încercări şi nereuşite, produsele rezultatele au o notă de lejeritate şi o estetică intuitivă, relaxată.

Le puteţi vedea (şi folosi) instalaţia în cadrul #DesignFlags. Detalii despre #RDW10 aici: ROMANIAN DESIGN WEEK 2022 #FORWARD.

One World Romania
13-22 mai, diverse locaţii (3 evenimente la Centrul Ceh)

18 mai, ora 16:30

După o pauză cauzată de pandemie, iată că Centrul Ceh va găzdui din nou evenimente din cadrul One World Romania, începând de miercuri, cu LEGĂTURI MAI PUTERNICE ÎN SOCIETATEA CIVILĂ – Atelier pentru ONG-uri.

În ultimii zece ani, mediul asociativ din România a crescut foarte mult iar impactul şi activitatea organizaţiilor non-guvernamentale sunt din ce în ce mai vizibile. Cu toate acestea, ONG-urile nu găsesc timp să se întâlnească şi să se conecteze între ele, cu atât mai puţin să se ajute reciproc. Eforturi sunt irosite din cauza lipsei de comunicare. Proiectele se suprapun şi strângerea de fonduri este dificilă dacă nu ai partenerii sau contactele potrivite. Problemele legale sau în relaţia cu statul devin o piatră de moară greu de dus.

În One World Romania 15, ne propunem să reunim mediul asociativ într-un atelier în care să explorăm puncte comune şi ce putem învăţa unii de la ceilalţi, modul în care sunt organizate echipele, modul de lucru, interacţiunile cu diverşi stakeholderi (instituţionali, privaţi, donatori etc.) şi nu în ultimul rând, cum ne putem ajuta unii pe ceilalţi.

Acest eveniment se adresează în exclusivitate reprezentanţilor organizaţiilor non-guvernamentale, care se pot înscrie completând acest formular: https://tinyurl.com/OWR15AtelierONG.

19 mai, ora 21:00

Proiecţia documentarului „Alb pe alb” (r. Viera Cakanyova, 2020, Slovacia, Cehia, 74′).

Filmul e un eseu vizual despre experienţa de solitudine a regizoarei din timpul filmărilor unui documentar anterior („Frem”, filmat în 2017 şi lansat în 2019) în Antarctica, al cărui personaj principal a fost o reţea neuronală artificială. În „White on White”, dialogul cu inteligenţa artificială continuă, pe teme care ţin de schimbări climatice, relaţia omului cu natura, tehnologie, artă şi sensul vieţii. Secvenţe din rutina ei zilnică la staţia de cercetare contrastează cu imagini lirice ale albului imaculat al Antarcticii şi sunt completate de comentariul regizoarei, creând o viziune şi o putere de expresie originale. Nu în ultimul rând, e un film care te duce într-un loc nou, într-un mod nou, care chestionează relaţia omului cu mediul, dar şi ipocrizia de a duce un vapor cu 300 de turişti în Antarctica sau de a consuma 300 de litri de combustibili zilnic pentru a ţine în picioare staţia de cercetare, ca să studieze tocmai modul în care distrugem planeta. (Sorana Stănescu)

Bilete aici: https://eventbook.ro/film/bilete-owr-15-white-on-white.

20 mai, ora 19:00

Dezbaterea „Pădurile, biodiversitatea şi solurile forestiere”.

Biodiversitatea – definită drept varietatea fiinţelor în toate formele sale de pe planeta noastră – este în declin, iar printre cauzele principale se numără schimbarea destinaţiei terenurilor – prin acţiuni de tipul despăduririlor, a monoculturii intensive sau prin urbanizare – exploatarea directă, poluarea şi schimbările climatice.

În această dezbatere, vom prezenta mai multe perspective asupra pericolelor pe care le atrag ecosistemele nesănătoase, dar şi unele soluţii, pornind de la relaţia dintre păduri, biodiversitate şi sol. Vom discuta despre sănătatea solului şi despre felul în care conservarea pădurilor şi plantările pot contribui la biodiversitate şi la un sol sănătos şi vom oferi sfaturi concrete privind câţiva paşi simpli de urmat de oamenii care vor să facă parte din ecosisteme sănătoase, alături de alte animale şi de plante, spre binele comun al tuturor.

Invitaţi: George Bouroş – Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice; Mihai Enescu – Asociaţia Plantăm Fapte Bune; Mihai Zotta – Fundaţia Conservation Carpathia
Moderator: Florin Stoican
Martin Zet: PRAK / SLINGSHOT / PRAŞTIE
21 mai – 1 iulie, Sandwich II

Excesiv de dulce şi enervant de optimist: Martin Zet aduce un surplus de zahăr in Sandwich Chocolat.

Materializând un schimb de idei început încă din 2018, proiectul aduce împreună două mecanisme ce par contrastante, ambele destinate unui amuzament performat atât de artist, cât şi de public. Cel mai exuberant dintre acestea, cel care fură şi titlul evenimentului, PRAK, este un exerciţiu în eliberarea obiectelor de sine, fie că sunt lucrări de artă, biscuiţi, scrisori, fructe. Energia pură eliberată în momentul detensionării, uşoara dezamăgire când distrugerea nu este completă, iluzia controlului dublu asupra construirii, cât şi asupra desfacerii.

O maşină de vată de zahăr ne umple minţile goale, aducând puţin spre deloc confort în aceste vremuri, dar fără a renunţa. Vata de zahăr devine muniţie, decoraţie, întrebare şi calorie goală, toate deodată. Vino alături de noi în această tentativă dulce-amară!

Martin Zet (născut în 1959) este artist, sculptor şi artist performance. A studiat sculptura la Academia de Arte Plastice din Praga în perioada 1979-1985. În opera sa se ocupă de memoria socială în artă, de aspectul politic al comportamentului uman şi de relaţia dintre viziunile idealiste şi viaţa de zi cu zi. În perioada 2010-2016 a lucrat ca şef al Atelierului Video Art la Facultatea de Arte Plastice din Brno. Ca sculptor şi artist performance participă la numeroase expoziţii şi evenimente în Republica Cehă şi în străinătate. În teza sa de doctorat de la Atelierul de Sculptură al Academiei de Artă, Arhitectură şi Design din Praga se ocupă de opera tatălui său, sculptorul Milos Zet (1920-1995).