Publicat: 3 Noiembrie, 2012 - 14:02

Filiala Seghedin a ICR Budapesta vernisează în data de 8 Noiembrie, de la ora 18.00 în sălile Filialei (6720 Szeged, Piaţa Dugonics nr. 2) expoziţia de pictură a artistei Eudochia Zavtur, contribuind astfel la promovarea în Ungaria a valorilor culturale româneşti de peste Prut.

Nu este prima dată când ICR Budapesta prezintă artişti din Republica Moldova: în 2009 galeria sa din capitala ungară a găzduit expoziţia sculptorului Ioan Grecu, iar unul dintre concertele Locomotivei Jazz a avut-o ca solistă pe Nadia Trohin.

Expoziţia va fi deschisă de E.S. Alexandru Codreanu, Ambasadorul Republicii Moldova în Ungaria.

Artista Eudochia Zavtur, membră a Uniunii Artistilor Plastici din Republica Moldova s-a născut în 1953 în satul Corjevo, Republica Moldova. Consacrată pe plan internaţional ca unul din cei mai importanţi artişti plastici contemporani din Republica Moldova, Eudochia Zavtur practică atât grafica de şevalet şi grafica de carte, cât şi pictura. Absolventă a Academiei de Arte din Kiev, artista preferă să-şi materializeze plastic inspiraţia în serii de lucrări integrate într-un sistem unic, atât prin coeziunea temelor abordate, cât şi prin orchestrările stilistice. Lumea creată de Eudochia Zavtur în pictura în ulei exprimă armonie, lumină, miracol al vibraţiilor de nuanţe coloristice.

Operele sale se află în numeroase colecţii de stat şi particulare din Republica Moldova, Rusia, Ucraina, România, Italia, Finlanda, Germania, Israel, Franţa, Olanda, Statele Unite ale Americii, Canada, Australia.

Expoziţia poate fi vizitată până în data de 7 decembrie 2012.