20 mai 2022

Expoziţie de pictură la Palatul Suţu: „Margareta Sterian. Realism magic – Ipostaze”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Muzeul Municipiului Bucureşti invită publicul să vadă, începând cu data de 27 octombrie 2021, expoziţia de pictură „Margareta Sterian. Realism magic – Ipostaze”. Expoziţia va putea fi vizitată în spaţiul rezervat Pinacotecii, la Palatul Suţu (Bdul Ion C. Brătianu, nr 2), şi va prezenta, în integralitatea ei, donaţia oferită MMB în anul 2020 de domnul Mircea Barzuca, executorul testamentar al pictoriţei. Alături de cele 50 de picturi oferite recent muzeului, pe simeze se vor afla şi câteva dintre picturile şi desenele realizate de Margareta Sterian care se află de mai mult timp în patrimoniul Pinacotecii Bucureşti.

„Margareta Sterian (1897-1992) a fost o personalitate importantă a avangardei româneşti. A excelat ca pictoriţă, dar şi ca poetă, scriitoare, traducătoare, graficiană, ceramistă, practicând cu succes şi tapiseria. Pictoriţa s-a implicat activ în al cincilea studiu interdisciplinar de la Drăguş, un eveniment de investigaţie culturală cu un puternic impact în epocă. Cercetarea de la Drăguş (în Făgăraş) a fost coordonată de marele savant Dimitrie Gusti. Cu o serie de portrete de copii din Drăguş, naturi statice şi peisaje, artista a deschis prima sa expoziţie personală, în anul 1929.

Treptat, pictoriţa s-a orientat tot mai clar spre mişcările novatoare. Din anul 1934, Margareta Sterian şi-a intensificat seria de participări la expoziţiile grupărilor de avangardă, iar în anul 1935 a participat la cea de-a treia expoziţie „Contimporanul” împreună cu grupul de pictori români inovatori şi alături de artişti străini, nume prestigioase ale momentului: Eugene Berman, Giorgio de Chirico, Leonor Fini, Walter Becker, Philippe Hosiasson, Filippo de Pisis, Pavel Tchelitchew şi Leon Zack. Pictoriţa a rămas în contact cu arta europeană şi prin seria sa de călătorii în Anglia, Austria, Danemarca, Elveţia, Franţa, Norvegia, Suedia în perioada 1929-1931. A călătorit, de asemenea, şi în Statele Unite ale Americii.

După instaurarea regimului comunist în România, artista a fost marginalizată pentru o perioadă de timp datorită admiraţiei sale pentru cultura americană dar, după „liberalizarea” parţială a regimurilor comuniste, în anii ’60, Margareta Sterian îşi continuă cu succes parcursul profesional, expunând în România, dar şi la Paris, Praga, Geneva, Dusseldorf, Kiev, Roma, Haga, Tokyo, Moscova sau Leningrad.

Stilistic, opera artistei a fost caracterizată ca aparţinând realismului magic, pictoriţa oscilând între redarea miturilor precreştine, dar şi a celor biblice. Întreaga creaţie a Margaretei Sterian reflectă magistral o parte din parcursul culturii române în secolul XX, aducând în faţa privitorilor un întreg spectacol plastic cu o simbolistică aparte, care reflectă perfect o realitate într-o continuă metamorfoză” – a declarat Dr. Elena Olariu, curator al expoziţiei, director adjunct Secţia Artă, Restaurare, Conservare – Muzeul Municipiului Bucureşti.

Expoziţia va putea fi vizitată la Palatul Suţu în perioada 27 octombrie – 5 decembrie 2021.