26 iunie 2022

Expoziţie dedicată copiilor şi adolescenţilor la Memorialul Închisoarea Piteşti

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pentru prima dată, deschidem la Memorialul Închisoarea Piteşti o expoziţie dedicată copiilor şi adolescenţilor.

Marţi, 1 iunie 2021*, între orele 16:00 – 18:00, vă invităm la deschiderea expoziţiei „În gura marelui URS”. Copiii vor putea participa la ateliere de desene şi va avea loc şi lansarea cărţii cu acelaşi nume.

Expoziţia şi romanul grafic „În gura marelui URS” semnate de ilustratoarea Ana – Maria Lemnaru, sunt inspirate din povestea elevilor închişi de autorităţile comuniste la penitenciarul de minori Târgşor în timpul „reeducării”.

„În gura marelui URS” este un roman grafic pentru cei mici şi cei mari deopotrivă, care prezintă povestea documentar-ficţională a 700 de copii care au fost întemniţaţi între 1949-1951. Povestea este inspirată în mod special din viaţa lui Ioan Ladea, deţinut politic în mai multe perioade din timpul comunismului şi porneşte de la instaurarea comunismului în România. Ajunşi la Închisoarea Târgşor din motive mai degrabă absurde, elevii sunt puşi în faţa „reeducării”, un process de obţinere de informaţii şi compromitere a lor. Copii se împart în două grupuri: de o parte, cei care au acceptat reeducarea şi crezul comunist, iar pe cealaltă parte, cei care au refuzat-o. Pe parcursul poveştii, ei descoperă ca nu pot ieşi din închisoare decât prin solidaritate şi renunţarea la conflict şi ură. În tot acest periplu, elevii sunt însoţiţi de un personaj surprinzător şi sensibil.

Ilustraţiile din expoziţie au menirea de a-i familiariza pe tineri cu subiectul represiunii comuniste, altfel complet absent din cărţile de şcoală, într-un mod sensibil şi familiar. Întreaga familie se poate bucura de expoziţie şi atelierele de desen, aflând, în acelaşi timp, despre comunism, libertate şi drepturi fundamentale.
Intrarea este liberă, cu respectarea regulilor sanitare.

Ana-Maria Lemnaru/Calistru (n. 1993, Piatra Neamţ) a absolvit în 2017 Facultatea de Arte Vizuale şi Design, Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” Iaşi , specializarea Grafică. În decursul timpului a ilustrat literatură şi a făcut scurtmetraje de animaţie. Aspiră să devină un artist care să pună în valoare puterea poveştilor în educaţie şi dezvoltare socială. În viziunea sa, arta este o formă de a oferi realităţi originale, profunde şi valoroase oamenilor din jurul nostru.

Fiind născută în România, Ana a avut prilejul de a reflecta asupra contextului precar politic şi social al ţării. Prin proiectul pe care îl propune a căutat un mod de a dezvolta mecanisme pentru sedimentarea unui spirit critic şi reflexiv, prin recuperarea memoriei traumatice a trecutului recent, scoţând la iveală situaţii care să ne inspire în realitatea contemporană.

Este membru în Clubul Ilustratorilor si Uniunea Artiştilor Plastici, iar portofoliul ei poate fi vazut aici: https://anamarialemnaru.carbonmade.com/