Publicat: 7 August, 2018 - 12:27

Locul de desfășurare: Palatul Brukenthal, Cabinetul de stampe și desene
Durata: 9 august - 30 septembrie 2018
Curator: dr. Laura Coltofean-Arizancu

Text oferit de curatorul expoziției:
Parcurgând expozițiile clasice de artă vizuală și răsfoind publicațiile generale de istoria artei, se poate lesne observa că prezența artistelor este redusă. Însă artistele au existat și există, au creat și creează, numărul lor fiind, în realitate, semnificativ mai mare decât ne arată documentele de arhivă sau lucrările de artă care au supraviețuit timpului. Cu câteva excepții, artistele au fost timp îndelungat mai puțin vizibile decât artiștii, din motive ce au ținut, în general, de factorii culturali, socio-economici și politici care au modelat societățile în care au trăit. 
În acest context, expoziția „Femeile în arta grafică românească” își propune să aducă în fața publicului o selecție de lucrări variate din punct de vedere tematic și stilistic, aflate în colecția de stampe și desene a Muzeului Național Brukenthal, din creația artistelor de pe teritoriul actual al României. 
Sunt expuse scene de gen, alegorii, naturi moarte, peisaje și portrete din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și până la sfârșitul secolului XX, realizate de artiste precum Sonia Barcianu-Petrașcu, Emilia Böbel, Eva Cerbu, Anna Dörschlag, Hermine Hufnagel, Ana Iliuț, Hildegard Klepper-Paar, Hildegard Kremper-Fackner, Alma Redlinger, Betty Schuller ș.a.m.d. 
Expoziția se înscrie în demersurile recente de redescoperire și valorificare a creației vizuale a artistelor din România, dar și în curentul internațional de recuperare a contribuției femeilor la dezvoltarea științelor umaniste, sociale, naturale și exacte. 
 

Tag-uri Institutii: