Publicat: 22 Aprilie, 2016 - 17:17

 

În perioada 30 aprilie - 7 august 2016 va avea loc, în prestigiosul spațiu expozițional al Kunsthalle Hamburg, expoziția omagială intitulată ”Geta Brătescu. Retrospektive”, consacrată împlinirii de către artista Geta Brătescu a venerabilei vârste de 90 de ani. Principal organizator al manifestării este Kunsthalle Hamburg, alături de o serie de parteneri, inclusiv Institutul Cultural Român ”Titu Maiorescu” din Berlin. Este vorba despre cea dintâi expoziție retrospectivă a artistei în afara României. 

Cu ocazia manifestării va fi editat, cu contribuția ICR Berlin, un album bogat ilustrat, bilingv (germană-engleză), care va conține, între altele, un amplu interviu cu artista, realizat de către curatoarea expoziției, Brigitte Kolle, alături de texte omagiale ale unor specialiști, istorici de artă și scriitori din România, Germania și Austria. Artiști români consacrați vor contribui la ilustrarea albumului cu lucrări personale, dedicate artistei. 

Prin retrospectiva Geta Brătescu, instituiția culturală hamburgheză urmărește continuarea unei serii de expoziții consacrate promovării unor personalități feminine din domeniul artei. Expoziția va pune accentul pe varietatea de stiluri în creațiile venerabilei artiste române, precum și pe bogăția de mijloace de realizare, de la desen la fotografie, de la film la materiale textile și de la colaje la sculptură. 

 
Geta Bratescu (n.  1926, Ploiesti) este considerată ca fiind una din personalitățile cele mai remarcabile ale artei postbelice est-europene, fiind numită ”Marea doamnă a artei conceptuale din România”. A studiat la Facultatea de Litere si Filozofie a Universității București și la Academia de Arte Frumoase din București, avându-l ca profesor pe Camil Ressu.  Expoziții recente: A Bigger Splash: Painting after Performance, Tate Modern, Londra, 2012-2013; Frieze Masters, Londra, 2012; La Triennale, Paris, 2012; Bienala de la Istanbul, 2011; Museum of Desire, MUMOK, Viena, 2011; Ostalgia, New Museum, New York, 2011; Alteritate, Galeria Barbara Weiss, Berlin, 2011 si Galeria Mezzanin, Viena, 2010 (solo); Lucrul, Imaginea, Semnul, Ivan Gallery, Bucuresti, 2011 (solo); Geta Brătescu, Galerie im Taxispalais, Innsbruck, 2008 (solo); Resurse, cu Ion Grigorescu, MNAC Bucuresti (2007). Geta Brătescu, fost director artistic al revistei de literatură și artă Secolul 20/21, a abordat o gamă extrem de variată de materiale şi medii de expresie: desen, colaj, obiect, gravura, fotografie, film experimental, happening, tapiserie, etc. De-a lungul unei cariere de șase decenii, artista s-a consacrat unor teme de mare profunzime, precum căutarea identității, istoria, mitologia, fenomenul creației.

"E un nou început.E o sentință pe care o consider profund nedreaptă.Nu comentez decizia instanței, că e legală, că nu e legală.  Părerea majorității a fost ca o retragere a mea să destabilizeze activitățile de campanie și să nu obținem scorul pe care îl previzionăm. Am decis să rămân în funcție, să gestionez campania electorală. Vom mai avea o discuție după alegeri.
Avem toți o datorie uriașă față de acest partid.De câte ori PSD a fost la guvernare, România s-a dezvoltat, când PSD nu a mai fost la guvernare, România nu s-a mai dezvoltat.Țara asta are nevoie de PSD. Valeriu Zgonea - nu am de unde să știu ce va face. Puteam să fac un pas în lateral și rămâneam să conduc informal partidul și campania, dar nu e moral. Votul celor 7,4 milioane de români care l-au demis de fapt pe Băsescu a fost anulat de o erată", a declarat Dragnea, la finalul ședinței.